fbpx

Нарікають діти, що батьки стають забудькуваті та по сто разів одне і теж повторюють та пам’яті ніякої не мають. А я хочу спитати своїх дітей – де ваша пам’ять, мої любі, чи ви ще малі були та не пам’ятали, а тепер і згадувати не хочете, скільки я праці та серця у вас вклала і кожному з вас догоджала, а тепер матір отак?

Тішилася я дітьми з чоловіком – нічого не сказати. Змалку думала аби кожен мав якийсь старт в житті, кожному поклала на книжку по п’ять тисяч і була певна, що ті гроші – то є запорука їхнього забезпеченого щасливого життя.

Хто ж знав, що мене та інших отак обкрадуть? Чи знають ті люди, що я з останнього несла на книжку? Чи знали вони, що чай був у мене не солодкий і лиш хліб. А все для того аби своїм дітям забезпечити гідне життя.

Що ми з чоловіком пережили – не розказати. Але далі що було робити – почали потроху далі жити, але ж хіба світові до нас, маленьких людей, є діло? То дев’яності, то криза дві тисячі восьмого і всі наші гроші лиш знецінювалися і знецінювалися.

Мій чоловік був добрим спеціалістом – крановиком, тому ми не бідували, як інші.

І ось син надумав женитися, то ми й раді – весілля справили. Всі гроші молодятам – живіть собі та радійте.

Він тоді підійшов до нас та сказав, що йому не вистачає третини аби купити квартиру і ми радо йому дали гроші.

Знали, що вже не маємо ніякого запасу. Але ж донька ще була мала, то думали, що їй на весілля ти першу підмогу зможемо назбирати.

Але син далі захотів ще й машину купити і йому знову не вистачало якогось «мізеру», то ми й докладали. А далі онук родився – віднесли кругленьку суму. У нього тридцять років – знову, що відклали, тим і поділилися.

А тут вже й донька заміж вийшла, то ми порадилися, що буде жити з нами. Отак ми собі жили вкупі і я була певна, що мої діти задоволені нами, як батьками.

Далі донька пішла жити в місто з зятем, то почала все рідше і рідше навідуватися додому. А зять якось взагалі заявив, що не буде у нас господарювати.

– Не для того я стільки рвав жили на чужині аби в селі до кінця життя батрачити, – сказав.

І знаєте, так мені вийшло недобре, що я мала на неї надію, а їй того не треба.

А далі син собі почав вибрикувати:

– Ви мені за все життя нічого не дали, а їй все лишили, от тепер і думайте, кому було хату та все майно заповідати! Отак поросте кропивою і ноги моєї тут не буде, щоб ви знали.

– Діти, – кажу я йому, – та я вам все серце віддала та здоров’я, а ви мені таке кажете?

– Що ви мені віддали, – каже син, – Найкращі подарунки мені хресна приносила, дотепер пам’ятаю її кольорові олівці і альбом! А ви вічно на роботі та на городі і копійки лишньої на цукерки не дали!

Мені серце стиснулося… Ні копійки я йому не дала… Скільки грошей я йому відкладала, то я знала, що їх вкрадуть? Чи я сама їла хоч один цукерок аби їм не дати? Ділила з чоловіком пополовині аби лиш скуштувати, а він мені таке каже!

А донька й байдужа до того. Але ж я знаю, що в житті буває різне і як з чоловіком буде щось не добре, то завжди матиме куди вернутися, а вона того й не цінує.

Всі мої думки про дітей, все наперед прораховую аби їм було краще, а вони все забули! А ще такі молоді, а вже нема пам’яті про мене та чоловіка, про те, як ми для них старалися небо прихилити.

Фото Ярослава Романюка.

You cannot copy content of this page