fbpx

Навесні часник потрібно садити у найранніші терміни — одразу, як тільки можна вийти на город

Навесні часник потрібно садити у найранніші терміни — одразу, як тільки можна вийти на город. Вибирають місце, що добре освітлюється сонцем. Добре, коли грядка з осені заправлена компостом — відро на метр квадратний і літрова банка попелу.

Для садіння відбирають найбільші зовнішні зубки. Їх заглиблюють на 3-4 см.

Ярий часник, що стрілкується, можна розмножувати повітряними бульбочками. Для цього слід залишити певну кількість стрілок до цілковитого дозрівання (листя жовтіє, оболонка на бульбочках розтріскується), а після збирання зберігати у теплому приміщенні. Цей матеріал висівають навесні у вологий ґрунт. На осінь виростають великі однозубки. Такий спосіб забезпечує додатковим насінним матеріалом, до того ж омолодженим. Перед висіванням бульбочки доречно замочити на добу в настої попелу (одна столова ложка на склянку води), міняючи воду три-чотири рази. Сіють їх на глибину 2-3 см через 3-5 см у рядку і міжряддями 25-30 см.

Серед літа, коли листя почне жовтіти, однозубки викопують. Запізнюватися з вибиранням не варто — легко губляться в землі, коли вже відмерла надземна частина. Відтак їх кілька днів сушать на сонці, уберігаючи від нічної роси. Потім зв’язують у пучки і досушують на горищі чи під навісом.

При безпересадковому способі вирощування часнику бульбочки сіють рідше, а дозрілі однозубки залишають зимувати в ґрунті. Від вимерзання грядку мульчують рослинними рештками.

Навесні, після появи сходів, вносять азотні добрива, поливають настоєм коров’яку чи пташиного посліду. Другий раз підживлюють через два тижні: на відро води — 15-20 г аміачної селітри, 20 г суперфосфату і 15 г калійних добрив. Така кількість поживного розчину витрачається на 2-2,5 метра квадратних. Відтак насадження поливають чистою водою.

За матеріалами – Добрий господар.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Заголовок, головне фото, текстові зміни. – редакція Інтермаріум.

Фото – pixabay .

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page