fbpx

Назад в СССР – на росії відкриють дьюті-фрі для іноземців, куди не пустять pосіян

До кінця серпня в Москві та Петербурзі відкриють два магазини, де матимуть можливість скуповуватися виключно дипломати, консули та їхні сім’ї та співробітники міжнародних організацій, розташованих на росії, розраховуватися за покупки можна буде рублями, доларами та євро. Відповідна ухвала опублікована 27 липня на порталі правової інформації і набуде чинності 27 серпня.

У пресслужбі Головного управління з обслуговування дипломатичного корпусу при МЗС рф, яке займається забезпеченням «необхідних умов для діяльності» дипломатичних представництв та міжнародних організацій у Росії повідомили, що такі магазини будуть в межах міста.

Контролюватимуть торгівлю в дьюті-фрі митники, а магазини обладнають камерами відеоспостереження.

За асортимент відповідатиме власник магазину, але під чуйним керівництвом законодавства:

у роздробі буде лише продукція, поміщена під митну процедуру безмитної торгівлі;

нічого вагою понад 20 кілограмів;

довжиною або висотою понад 2 метри;

не буде товарів, на продаж яких накладено обмеження та поширюються мита за вивезення за територію країни.

Точно буде алкогольна продукція за безготівковий розрахунок і великими партіями, але все за попередньою заявкою та підписом глави дипкорпусу з печаткою.

Про всі продані товари, а також про їх покупців магазини щомісячно звітуватимуть до Міністерства закордонних справ.

За даними російського видання «Фонтанка», стати співзасновником дьюті-фрі-шопів у Москві та Петербурзі може юридична особа, яка перебуває в реєстрі власників магазинів безмитної торгівлі «відповідно до права Євразійського економічного союзу та законодавства Російської Федерації про митне регулювання».

Для тих, хто мріяв про купівлю швейцарського шоколаду та французьких парфумів за адекватними цінами, погані новини,- пише видання. «Розносоли» у цих дьюті-фрі-шопах призначена лише для іноземних послів. Але в уряді переконують, що це не «Берьозки», які за часів СРСР продавали іноземцям за валюту імпортні товари.

Вхід буде через контрольно-пропускний пункт з пред’явленням документів, що підтверджують службове становище і акредитацію при МЗС.

Створити такі магазини у Росії іноземні посли попросили самі, кажуть виданню «Фонтанка» в Управлінні з обслуговування дипкорпусу.

«Робота над цією постановою ініційована була після численних звернень з боку іноземних диппредставництв, які посилалися на загальноприйняту міжнародну практику. Зокрема, можна було б зазначити, що подібні магазини у тому чи іншому вигляді існують у низці зарубіжних держав, у тому числі: в Австрії, Білорусії, Кенії, КНР, США (Нью-Йорк, Вашингтон), Швейцарії», — зазначив в.о. начальника ГоловУпДК при МЗС Росії В’ячеслав Фатін.

«Зважаючи на все, у світлі останніх подій російські торгові точки не можуть задовольнити потреби іноземних послів у товарах, до яких вони звикли у себе на батьківщині. Ну і справді, не тягти ж здалеку валізами улюблені чіпси та цукерки, якщо їх просить змучена ностальгією душа. Але чи це так насправді, у ГоловУпДК від відповіді дипломатично ухилилися», – резюмує видання.

Фото: ілюстративне, fishki.net.

08/05/2022

You cannot copy content of this page