fbpx

Негативна ставка – росіяни платтимуть банку, щоб зберігати в ньому валютні вклади

Перший у Росії банк повідомив про запровадження негативної ставки зберігання коштів на валютних рахунках. З 30 червня таку плату з клієнтів почне брати Райффайзен Банк.

Економіст Костянтин Селянін пояснив E1.RU, навіщо запроваджуються негативні ставки. За його словами, розміщення валюти для банків сьогодні стає великою проблемою, оскільки вони в сьогоднішніх умовах не можуть її перепродати або конвертувати в рублі.

— Все, що вони можуть зробити з валютою, отриманою від вкладника, це дозволити йому зберігати її на своєму рахунку. Але у вкладників виникає закономірне питання: якщо ми зберігаємо гроші на своєму рахунку і ніяк на цьому не наживаємось, тоді навіщо ми це робимо? Та й чи хтось готовий сьогодні брати валютні кредити? Імпортери? Але імпорт упав на 89%, якщо порівнювати травень із січнем. Експортери? Вони й так отримують валютний виторг, їм не потрібні депозити у валюті. Фізичні особи? Теж навряд, — розмірковує Костянтин Селянин.

І все ж експерт не виключає, що знайдуться люди, які скористаються цим способом. Наприклад, ті, хто визнає, що зберігати гроші в банку (в даному випадку — у «дочці» європейського банку) надійно, і буде готовий заплатити за це.

Також Костянтин Селянін зазначив, що у деяких країнах світу, наприклад у Швейцарії та Японії, така практика застосовується давно. У Росії ж “Райффайзен Банк” став “піонером негативних ставок”.

Фото: РБК.

06/12/2022

You cannot copy content of this page