fbpx

Несподівано оптимістично. Експерт розповіла, про те, яких змін цін на їжу нам слід очікувати до кінця літа

Несподівано оптимістичний прогноз про ціни на продукти і м’ясо висловила аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин

За її словами ціни на овочі в Україні будуть знижуватися в міру надходження нового врожаю.

Стабільною і адекватною очікується ситуація і з вартістю м’яса – через надлишок зерна ціни або залишаться стабільними, або навіть почнуть падати.

Про це у Світлана Литвин заявила у коментарі для РБК-Україна.

Як зазначила аналітик, овочі – це сезонний продукт, ціни на які зазвичай зменшуються в міру надходження нового врожаю.

“Тому протягом липня варто очікувати зниження цін на всі види овочів, особливо в міру надходження овочів з відкритого ґрунту. І навіть інфляційні процеси, що відбуваються в країні через війну, не зможуть стримати це зниження”.

 За словами аналітика і ціни на молочні продукти в червні були більш-менш стабільними а в найближчі декілька тижнів теж залишаться незмінними.

І хоча у світі й спостерігається зростання вартості молочки – через підвищення цін на корми та енергоресурси. В Україні ж зерна вдосталь, тож собівартість виробництва молока не має змінюватись найближчим часом.

З м’ясом ще цікавіше. Як зазначила експертка, мабуть, найбільш цікаві зміни цін будуть у м’ясному напрямку.

Цитуємо:

“Якщо говорити про яловичину, то м’ясопереробні комплекси її майже не купують, адже наразі на ринку спостерігається перенасичення нею. Яловичина є більш експортоорієнтованим продуктом, який майже не торгується за кордоном через блокування портів. Тож можна сказати, що ціна на яловичину найближчим часом не зміниться, а й можливо «просяде» на 2-3%,”.

А от щодо свинини ситуація складніша, зазначає аналітик.

Промислова пропозиція скоротилась через вибуття з ринку виробників східного й південного регіону. А це, своєю чергою, підштовхнуло ціни вгору.

“Найближчим часом ціни не будуть стрімко зростати, через те що в червні було імпортовано 9 тис. тонн свинини, що майже вчетверо більше, ніж у червні 2021 року. Це збільшить внутрішню пропозицію і не дасть зростати цінам”.

Хоч із курятиною все просто. Ціни на курятину стабільні і найближчим часом змінюватись не будуть.

11,07,2022

Головна картинка ілюстративна з вільних джерел.

You cannot copy content of this page