fbpx

Новопризначена суддя Конституційного Суду Совгиря причетна до Харківських угод

Новопризначена суддя Конституційного Суду України Ольга Совгиря сприяла продовженню базування Чорноморського флоту окупанта в Криму, – пише фундація DeJure.

Сама Ольга Совгиря до призначення на цю високу посаду була народним депутатом від «Слуги народу».

У фундації нагадають, що 2010 року президент Віктор Ющенко та 50 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з поданнями, у яких попросили розтлумачити норми Конституції щодо обмеження терміну розміщення іноземних військових баз в Україні.

Тодішній перший заступник секретаря РНБО Володимир Огризко пояснював, що “президент хоче отримати тлумачення того, чи можливе продовження договору, який регламентує розміщення іноземної військової бази (ЧФ РФ) на території України”.

Тоді Суд звернувся до Київського національного університету ім. Тараса Шевченка з проханням висловити думку вчених-фахівців щодо цього питання. У відповідь судді отримали науковий висновок доцентки катедри Ольги Совгир, у якому йшлося про те, що це питання “не повинне розглядатися Конституційним Судом… оскільки здійснення тлумачення… в даному випадку неможливе та може призвести до втручання Конституційного Суду України в політичні питання”.

Як наслідок – 20 квітня 2010 року Конституційний Суд відмовився відкривати конституційні подання нардепів, спираючись, зокрема, на цей науковий висновок.

Більше того – журналісти-розслідувачі проєкту “Схеми” повідомляли, що саме на це рішення Конституційного Суду у своїх аргументах спиралися прибічники президента Віктора Януковича. Зокрема, переконуючи депутатів проголосувати за Харківські угоди, на рішення Конституційного Суду посилався колишній заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко.

Як наслідок, 27 квітня 2010 року Верховна Рада ратифікувала Харківські угоди, продовживши термін перебування російського Чорноморського флоту в Криму з 2017 до 2042 року.

В 2021 році РНБО доручила СБУ проаналізувати обставини підготовки й ратифікації Харківських угод. Секретар РНБО Олексій Данілов впевнений, що це рішення Верховної Ради згодом стало однією з причин тимчасової окупації Росією Кримського півострова та вплинуло на початок війни на Донбасі у 2014 році.

За попередніми даними СБУ, підписання Харківських угод призвело до збільшення кількості особового складу військових формувань і спецслужб РФ, які згодом були причетні до окупації Криму.

А 25 липня, правоохоронці заочно повідомили Костянтину Грищенку та Олександру Лавриновичу, які були причетні до підготовки Харківських угод, про підозру у державній зраді.

Фото: pravda.com.

08/03/2022

You cannot copy content of this page