fbpx

Окупанти витратили щонайменше 10 ракет «Калібр» вартістю $6,5 млн кожна на дерев‘яні макети HIMARS

“Деревяний флот” приманок, схожих на передові ракетні системи США, змусив російські сили витрачати дорогі крилаті ракети великої дальності на фіктивні цілі.

Про це повідомляє авторитетне американське видання The Washington Post з посиланням на українського чиновника та американського дипломата.

Українські приманки виготовлені з дерева, але їх неможливо відрізнити від артилерійської батареї через об’єктив російських безпілотників, які передають своє місцезнаходження морським ракетоносцям у Чорному морі.

«Коли БПЛА бачать батарею, це схоже на VIP-ціль», — сказав високопоставлений український чиновник, маючи на увазі безпілотні літальні апарати, які стикаються з копіями далекобійної артилерії.

Після кількох тижнів у польових умовах приманки витягли щонайменше 10 крилатих ракет «Калібр» — початковий успіх, який змусив Україну розширити виробництво копій для ширшого використання, сказав високопоставлений український чиновник, який, як і інші, говорив на умовах анонімності. обговорювати делікатні військові питання.

Використання приманок ракетних систем, про які раніше не повідомлялося, є однією з багатьох асиметричних тактик, які застосовували Збройні сили України, щоб дати відсіч більшому та краще оснащеному противнику. За останні тижні київські оперативники підірвали залізницю та лінії електропередач на окупованій території Росії, підірвали вибухівку на складах російської зброї та знищили підозрюваних колабораціоністів.

Знищення українських копій може частково пояснити незвичайно хвалькувату оцінку Росією бойових збитків західної артилерії, зокрема американської високомобільної артилерійської ракетної системи HIMARS.

«Вони стверджували, що вразили більше HIMARS, ніж ми навіть відправили», — зазначив один американський дипломат.

Те, на що Україна пішла для захисту ракетних систем із Заходу, підкреслює їх важливість на полі бою.

Цим системам приписують притуплення просування Росії на сході та півдні, давши Україні можливість завдавати ударів із відстані 50 миль, знищуючи сотні важливих російських цілей, включаючи лінії постачання, склади зброї та центри логістики та підтримки.

Минулого місяця міністр оборони Росії Сергій Шойгу наказав своїм генералам віддати пріоритет знищенню далекобійних артилерійських систем після того, як вони завдали ударів по ключових російських лініях постачання.

Майже щотижня Шойгу та інші російські чиновники з питань оборони оголошують про нові успішні удари по ракетних системах із Заходу, включаючи легшу американську HIMARS.

Фото: Мілітарний.

08/30/2022

You cannot copy content of this page