fbpx

Олександр Вілкул закликає мешканців міста спілкуватися українською мовою

Міський голова Кривого Рогу Олександр Вілкул закликає містян спілкуватися українською.

Про це Вілкул написав у своєму телеграм-каналі.

“Захищаючи Україну, треба враховувати не тільки військовий фронт, а й культурний.

Так історично склалося, що ми, криворіжці, звикли переважно розмовляти російською мовою, але зараз МОВА – це також наша зброя.

У Кривому Розі ми не будемо «рубати з плеча». Ми робимо лагідний процес переходу на українську мову і створюємо комфортні умови для цього.

Зокрема, з 1 липня Військова адміністрація організувала в кожному районі міста мовні клуби «Спілкуймося українською». А для тих, кому зручніше опанувати українську в онлайн режимі, розпочалися онлайн-курси «Говоримо українською правильно».

Анонс про запис на он-лайн курси було розміщено 24 червня і за декілька днів зареєструвалося понад 500 криворіжців. Курси проводитимуться протягом двох місяців в онлайн-форматі. Ті, хто не встиг зареєструватися, зможуть переглянути заняття у записі на освітньому порталі міста Кривого Рогу.

По завершенню курсів, учасники отримають електронні сертифікати.

Заняття на курсах «Говоримо українською правильно» безкоштовні і проводитимуться двічі на тиждень. Після закінчення цього двомісячного курсу зробимо новий набір.

Для тих, хто хоче спілкуватися вживу, в кожному районі міста відкриті мовні клуби «Спілкуймося українською».

Двічі на тиждень – щосереди та щосуботи об 11.00 всі бажаючі підвищити свій рівень знань можуть зробити це в 23 клубах, що знаходяться в міських бібліотеках, в яких (чи поруч) є укриття на випадок повітряної тривоги. Додав фото з зустрічі в бібліотеці на Поштовому.

Заняття у мовному клубі побудовані наступним чином. Перша частина – теоретична, вона присвячена навчанню: як ставити наголос, які слова доцільно використовувати у тих чи інших випадках, як відійти від суржика, як написати заяву, автобіографію тощо.

Друга частина – практична, вона присвячена культурі мовлення. Наприклад, якщо мова йде про воєнну тематику, то запрошуються профільні фахівці – військові, з якими учасники заняття обговорюють дану тему українською мовою.

Також будуть запрошуватися спікери, у тому числі, і не з Кривого Рогу, з якими можна буде поспілкуватися онлайн. Це стосується відомих артистів, українських письменників, громадських діячів з якими можна буде обговорити українською мовою актуальні питання сьогодення, а також профільні теми.

До клубу будуть запрошуватись спікерами і молоді криворізькі автори, щоб була можливість не лише спілкуватись українською, але й популяризувати творчість земляків – поетів, письменників, художників Криворіжжя.

У заключній, третій частині, представники бібліотеки розповідатимуть про літературні новинки, щоб учасники заняття могли безкоштовно взяти книжку та прочитати її вдома або зайти онлайн для читання, посилання надаватимуть бібліотекарі.

P.S. Так, я роблю щоденні вечірні брифінги російською. І в цьому є глибокий сенс. Тому що я говорю переважно з російськомовним півднем і сходом. Проте, вже більшість нарад я проводжу українською. Процес перетворень триває!”, – написав очільник Кривого Рогу.

Олександр Вілкул – один із тих керівників військових адміністрацій, який став чи не найбільшою несподіванкою війни. І хоча сам Вілкул переконує, що його позиція завжди була проукраїнською, його політична кар’єра до 24 лютого часто була пов’язана із проросійськими партіями. Не була однозначною і риторика політика щодо Росії після анексії Криму та початку війни на Донбасі.

Фото: з відкритих мереж.

07/05/2022

You cannot copy content of this page