fbpx

– Олено, а чому ви каву не у нас купуєте? У нас дуже смачна кава, коштує лише 30 гривень. Я ходжу в цю кондитерську за мигдальним рогаликом або шоколадним круасаном. Ще у них чудові кексики з кремовою шапочкою, чіабата з якою можна одружуватися, крихітні тарталетки з ягодами, і коржики з горіхами і чорносливом. Напевно, і кава у них чудова. Але каву я купую в кондитерській через 10 метрів

 Тільки з однієї причини: вони наливають каву в керамічну кружку.

Не в паперовий стаканчик на виніс, а нормальну керамічну кружку. Так, теж на виніс, але з цим кухлем можна сидіти на лавці під деревом серед квітучих півоній. Дивитися на людей, які поспішають. На товстенького джмеля, який діловито облітає конюшина. На рудого мордатого кота, який милується своїми лапами і хвостом. Виставляє їх, як трофеї, явно вважає їх найгарнішими лапами в світі. Ще можна дивитися на немолоду пані з величезним ротвейлером, вона каже йому «Пане» і звертається на ви, а він дивиться на неї, як на Велику собачу Богиню.

– Ви знаєте, – кажу я дівчинці за касою, – господиня у сусідній кондитерській розуміє життя. Вона наливає каву в чашку. Вона не боїться, що я кудись втечу, що я не поверну чашку в кондитерську, а залишу її на лавці, що я її розіб’ю. Вона розуміє, як це пити каву з керамічної чашки і дивитися на джмеля. І вона, до речі, не ображається, що випічку я беру у вас.

– Ой, але це ж так не зручно. А так взяв стаканчик і пішов далі у справах.

– Я можу собі дозволити цю незручність.

Розумієте, бути зручним, за великим рахунком – це бути стандартним. Не заважати, не створювати чергу, не просити зайвого. Зручні люди не займають зайвого місця, вони не претендують, заради них не треба напружуватися. Але тільки зручна для батьків дитина – це не пристосована до життя доросла. Зручна доросла – це людина без ресурсів на власне життя.

Нормальне життя – це коли в ньому є місце для всього і на все свій час. Є час бігти у справах і є час дивитися на рудого кота. Є час для купованих пельменів і є час для святкового обіду. Є час кросівок і час шпильок. Час ошатних суконь і час збирати волосся в хвостик. Є час бути переможцем і час нічого не хотіти. Є час вдиху і час видиху.

Що вам зручно, а що ні – вирішуєте тільки ви. Тільки ви можете вирішувати, якої довжини повинна бути ваша спідниця і якої висоти ваші каблуки. Що вам є, куди йти, про що мріяти.

Це все, що я хотіла сказати вам сьогодні. Обіймаю.

Автор: Олена Пacтернак.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page