fbpx

ОСЬ, як правильно посадити полуницю в серпні, аби отримати небувалий врожай наступного року

Як правильно посадити полуницю в серпні, щоб отримати чудовий урожай на майбутній рік? Ми зібрали в одній статті найпростіші рекомендації, цікаві поради та секрети, які гарантують вам насолоду смачними і ароматними плодами цієї дивовижної ягоди. Джерело

Вирощена на присадибній ділянці полуниця приносить багато приємних емоцій садівникові. Але зібрати багатий урожай цієї ягоди зовсім не просто. Тільки знаючи секрети посадки та догляду, можна виростити смачну полуницю. Нові кущики цієї ягоди укорінюють в кінці літа або восени. Розглянемо послідовність агротехнічних прийомів перед висадкою розсади даної культури і способи посадки ягідних кущів.

Читайте також: Маленька дівчинка відібрала кістку у величезної вівчарки. Реакція пса замилувала мережу

Як правильно вибрати і купити полуницю на посадку

Щоб отримати здорові кущики полуниці, які будуть добре рости без хвoроб і дадуть великий урожай солодкої ягоди, необхідно садити якісну розсаду. Як правильно вибрати матеріал для посадки? Фахівці рекомендують купувати однорічні саджанці з закритою кореневою системою (в стаканчиках). У них повинне бути коріння довжиною не менше 5 см і не більше трьох добре розвинених листків.

Хороший урожай дають елітні сорти полуниці. Буде добре, якщо ви придбаєте і посадите на присадибній ділянці такі саджанці. Ще для розведення цієї культури садівники використовують фріго-розсаду, яка ретельно відбирається з наявних на грядці кущиків ягід, потім викопується пізньої осені і зберігається в пакетах при невеликій мінусовій температурі.

Огляньте розсаду, на листочках і стеблах не повинно бути ознак хвoроби

Де краще всього купувати розсаду полуниці? Якщо купувати її на ринках у приватних заготівельників, то є ймовірність що куплена рослина буде заражена хвoробами і шкідниками. Краще всього брати оздоровлену розсаду, отриману від стерильних рослин, вирощених за спеціальною методикою “з пробірки”. Такі саджанці продають великі виробники. В спеціалізованих розплідниках розсада полуниці продається, починаючи з кінця липня до початку серпня.

Чим раніше в кінці літа ви посадите кущики цієї рослини, тим більше ймовірність, що на них відбудеться закладка квіткових бруньок, і вже в наступному році буде перший урожай. Вибираючи саджанці, добре огляньте розсаду. Якщо ви побачите на рослинах бліді, зморщені листи, або на них є якісь точки, такий матеріал краще не купувати. Дані ознаки кажуть про погану якість розсади, зараженість хвoробами/шкідниками. Купуйте саджанці полуниці з наступними ознаками:

  • листя саджанців шкірясті/з опушенням, мають насичений здоровий блискучий, зелений колір;
  • ріжок саджанця має товщину не менше 0,7 см;
    довжина коренів у відкритій розсади більше 7 см;
  • саджанці не мають пошкoджень коренів, листя;
  • серцевина куща міцна, пружна, має насичений зелений колір;
    у саджанців в стаканчиках або касетах коріння повинне обплутувати весь об’єм ємності, в якій вони перебувають;
  • торф’яний горщик повинен бути з корінням, які прошили його наскрізь і визирають назовні;

Підготовка грунту

Садити полуницю краще всього в кінці літнього сезону у серпні. Робити це бажано на сонячних місцях і на південно-західних схилах з нахилом 2-3 градуси. Використовувати для вирощування цієї рослини ділянки в низинах або ділянках замкнутого типу не бажано. Кислотність грунту для висадки розсади полуниці не повинна бути більше 5,5-6,5 pH. Хороший урожай кущики ягід дадуть, якщо їх посадити на чорноземних опідзолених ґрунтах або на темно-сірому лісовому ґрунті, який має середній або слабкий склад.

Непогано плодоносити ягода буде і на дерново-підзолистих, супіщаних грунтах. Не бажано висаджувати полуницю там, де близько до поверхні знаходяться грунтові води. Перед висадкою саджанців на певній ділянці необхідно попередньо дослідити її на наявність шкідників, і при їх виявленні знищити комах спеціальними засобами. Землю для посадки полуниці спочатку очищають від бур’янів. Потім за 2 тижні до висаджування саджанців готують грунт для посадки розсади. По території ділянки розсипають 2-3 відра органіки на 1 кв. м.

Після яких культур садити саджанці полуниці

При виборі ділянки для посадки полуниці враховуйте, яка рослина росла на ній раніше. Не варто використовувати землю під вирощування цієї смачної ягоди, якщо на ній недавно росли рослини з сімейства складноцвітих, жовтецевих або помідори, баклажани, картопля, соняшник. Так після чого можна садити полуницю? І чи можна садити після цибулі цю рослину? Урожай ягід буде хорошим, якщо висадити розсаду в грунт, де раніше росли:

  • горох;
  • квасоля;
  • редис;
  • часник;
  • петрушка;
  • редька;
  • гірчиця;
  • кріп;
  • салат;
  • овес;
  • цибуля.

Після посадки полуницю потрібно рясно полити

На якій відстані вкорінювати ягоду

При висадці саджанців не варто занадто заглиблювати їх у землю, інакше центральна точка або сердечко кущика виявиться нижче рівня ґрунту, що призведе до загuбелі рослини. Допускати дрібну посадку полуниці теж не можна. Це загрожує висиханням сeрдечка і загuбеллі кущика. Розсада добре вкорениться і буде рости, якщо посадити її так, щоб центральна точка саджанця трохи виступала над поверхнею ґрунту.

При висадці розсади в ямку, треба зробити в ній горбок і поставити на нього рослину.

Коріння не можна загинати, вони повинні плавно спускатися по горбику. Якщо вони занадто довгі, обов’язково трохи їх обріжте.

Після посадки розсади рослину потрібно рясно полити і внести під кожен саджанець розчин НВ 101-93, розбавивши 93 краплі цієї речовини в 1 літрі води.

Потім молоді кущики мульчують компостом (5-6 см) або соломою, сіном, стружкою (10 см) і накривають спеціальним матеріалом, щоб створити ефект парника для кращого укорінення розсади.

За 2 тижні до посадки саджанців бажано внести в грунт (на кожен 1 кв. м) 40 г подвійного суперфосфату, 20 г калійних добрив (деревної золи або сірчанокислого калію). В лунки для висадки кущів розсади бажано додати органіку. Для цього викопайте під кожен саджанець ямку 25х25х25 см і заповніть її сумішшю, що складається з 1 відра землі з ділянки, 1 відра компосту, 1 відра перепрілого кінського гною, 2 склянок золи.

Посаджені в серпні рослини необхідно удобрити. Це роблять, використовуючи різні підживлення. Корисно обробляти полуницю розчином, що складається з 30 г сечовини і 10 л води. Позакореневе підживлення проводять бором, марганцем, молібденом, цинком. Оброблені кущики принесуть влітку більше врожаю, і якість ягід буде більш високою, ніж на не удобрених цими речовинами рослинах. Щоб зробити суміш для підгодівлі, підготуйте наступні компоненти:

  • молібден – 2 г;
  • марганець – 50 г;
  • борна кислота – 15 г;
  • вода – 15 л.

Догляд восени за полуницею включає в себе підготовку рослини до зими. Вкривають кущики цієї культури соломою, торфом, компостом, опалим листям або стеблами кукурудзи. Ці натуральні речовини не тільки збережуть рослини взимку від холоднечі, але і удобрять грунт. В якості мульчі кущиків використовують ще спеціальні матеріали – спанбонд, лутрасил. Укрита полуниця буде захищена від морозів і в наступному році дасть гарний урожай. Подальші агротехнічні роботи з полуницею починаються в квітні.

You cannot copy content of this page