fbpx

Основні правила: щоб паска не «сіла», не вийшла «крива»

Після Вербної неділі розпочинається тиждень найактивнішої підготовки до Великодня. З понеділка господарі прибирають подвір’я, господині білять хату, миють вікна, перуть фіранки, рушники, скатертини. А у чистий четвер починають пекти паски.

АБИ ВОНИ вийшли гарні та смачні, треба, щоб по хаті ніхто не бігав-не стукав, щоб чужий до оселі не заходив. Ніколи не замішуйте тісто в поганому настрої. Часом можна почути від ґаздинь, що паска «сіла» чи вийшла «крива». Це могло статися через те, що, коли місили тісто, хтось у приміщенні сварився, підвищував голос.

Кожна родина мала свій рецепт приготування головної великодньої страви, його передавала мати дочці як дорогоцінний скарб. Хочу поділитися з читачами «Вербиченьки» секретом приготування паски у моїй родині. Ось основні правила.

дріжджі мають бути свіжі, світлі та з приємним запахом;

яйця для паски беруть свіжі;

масло — так само. Перед закладанням його потрібно розтопити, дати відстоятись, а потім теплим улити в тісто;

борошно слід просіяти і залишити на 2-3 години;

молоко для тіста краще використовувати підкислене — з ним паска виходить ніжніша;

яйця завчасу треба вибити в окремий посуд і залишити постояти. Тоді жовтки набирають жовтогарячого кольору і паска буде жовтіша;

всі продукти для тіста мають бути кімнатної температури;

якщо в паску додаватимемо родзинки, то їх заздалегідь слід помити в холодній воді, обсушити й обсипати борошном, щоб рівномірно розподілялися в тісті;

тісто місимо довго, поки не почне відставати від рук;

тісто має піднятися втричі;

щоб не вийняти з духовки сиру паску, її треба загнітити свяченою вербовою гілочкою. Через годину гілочку витягти: якщо буде зовсім суха, без прилиплого тіста — паска готова;

виймати з форми виріб після випікання потрібно, давши трошки вистигнути. Щоб висока паска не опала, її слід викласти на рушник, застелений на дивані чи ліжку. Певний час поперекачуйте на цьому рушникові, щоб під час вистигання паска трохи зміцніла.

Духовку слід увімкнути заздалегідь, довівши до температури 200 °С. Відразу після того, як поставили виріб у духовку, не можна відкривати її найближчі 20 хвилин. Щоб випічка не «сіла», дверцята потрібно зачиняти обережно, не створюючи при цьому різкого шуму і пориву повітря. Коли закладаємо в духовку форму з тістом, варто під неї поставити посуд із водою, тоді паска не буде суха.

У день, коли печеться святий хліб, з хати не можна нічого позичати, не варто зберігати чужі речі. В піч або духовку ставити з молитвою і сказати таке: «Свята паско, бути Вам настільки великою і гарною, як Сонце, тому що печемо Вас для Бога. Дозвольте нашим дітям зростати так швидко, як Ви зростаєте. І бути такими ж красивими, як Ви».

З трепетом та нетерпінням чекали, якою паска вийде з печі, бо з її вигляду довідувались, чого чекати в житті. Якщо здоба рум’яна, пишна, не підгоріла, то все буде добре, висока випічка віщувала щастя, багатство та здоров’я, але якщо паска тріснула, перепалилася чи запала, то протягом року в родині може трапитися щось недобре, зруйнуються плани.

Загалом існує чимало прикмет, пов’язаних із Великоднем. Наприклад, починаючи з четверга до самого свята з будинку нічого не виносили, не замітали, а тільки протирали вологою ганчіркою. Вірили, що знесені у чистий четвер і спожиті на Великдень яйця додають людині здоров’я. Повернувшись із церкви та переступаючи поріг власної оселі, обов’язково тричі треба сказати: «Свята Паска в хату, вся нечисть із хати».

Щороку приходить у спільний наш дім — Україну — світле свято Пасхи. Нехай разом із ним оживають призабуті традиції, народжуються нові, нехай лунають гаївки та жодна могила не залишиться забута. Нехай українському роду не буде переводу!

За матеріалами – Вербиченька.

Автор – Валентина ЮРКІВ.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Заголовок, головне фото, текстові зміни – редакція Інтермаріум.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page