fbpx

Останній український прапор у Маріупольському порту, де окупанти намагаються вивезти метал та зерно

Директор ДП “Маріупольський морський торговельний порт” Ігор Барський розповів у коментарі ЕП, що станом на 23 лютого на території порту знаходилося біля 200 тис тонн металу та чавуну, вартість яких сягає 170 млн. дол. Зерна було суттєво менше – 3,4 тис. тонн на складах і ще 9 тис тонн на судні під іноземним прапором біля одного з причалів.

Звичайно, що окупантам кортить вивезти всю продукцію і продати, але треба розчистити акваторію порту від затонулого транспорту. А для цього потрібна електроенергія, щоб мати можливість використовувати портальні крани. Натомість портова підстанція пошкоджена, а її відновлення є складним процесом, який займає чимало часу.

Окупанти розблокували старі ворота порту, але туди можуть входити судна річкового типу з невеликою осадкою.

Проте в порту є один непошкоджений автономний плавучий кран, який працює на дизельному паливі – саме його можуть залучати, аби вивозити крадений український метал. Зараз російські загарбники ремонтують важкі навантажувачі, які для цього потрібні.

24 травня було зафіксовано з супутника рух суден в порту Маріуполя – два вантажних судна, Lady Augusta (Ямайка, Північна Америка) та Tzarevna (Мальта) перемістились до причалів, де, за даними Маріупольської міськради, знаходиться зерновий термінал і зазвичай відвантажують продукцію.

25 травня міський голова Маріуполя Вадим Бойченко уточнив, що ці судна не зможуть вийти в море через «старі ворота», бо глибина замала для більшості заблокованих суден. Для розблокування “нових воріт” окупантам доведеться підняти інше затонуле судно, “Меотида”.

26 травня радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що на дорозі окупантів стало ще одне судно – «Донбас», яке треба підняти.

“Маріуполь. Незламний та Нескорений. Останній наш військовий прапор в місті. На затопленому військовому судні “Донбас”. Яке досі заважає окупантам запустити роботу порту”, – написав Андрющенко.

Фото: Новинарня.

05/27/2022

You cannot copy content of this page