fbpx

Отруйні павуки “перекочували” на Прикарпаття: вже є 8 постраждалих

На Івано-Франківщині з 22 липня через укуси отруйних павуків до медиків “швидкої” звернулися восьмеро людей.

Серед них — 10-річний хлопець. За словами старшої лікарки екстреної медичної служби області Світлани Паращук, трьох пацієнтів госпіталізували із сильними алергічними реакціями.

Зі слів Світлани Паращук, отрута павука — дуже токсична, до того ж є сильним алергеном. Тому місце укусу не можна терти, відсмоктувати чи витискати, щоб не було швидкого розповсюдження отрути.

“Промиваємо, можна господарським милом, обробляємо спиртом і кладемо стерильну серветку до приїзду “швидкої” чи до зменшення симптомів. При набряку можна покласти лід не на голе тіло, а на серветку”, — розповідає Світлана Паращук в репортажі Суспільного.

Характерним для укусу павука є подвійний прокол, як при укусі змії. Поранене місце може боліти від кількох годин до кількох діб. На Івано-Франківщині летальних випадків внаслідок укусів павуків медики не фіксували.

Жителі Ланчинської об’єднаної громади та села Саджавка(Надвірнянщина) скаржаться у Facebook на укуси павука хейракантіума крапчастого.

Прикарпатський біолог Андрій Заморока каже, що виявив цього павука на Прикарпатті кілька років тому. Науковець розповідає, що отруйні членистоногі з’явилися в області через зміну клімату.

“Клімат змінюється. І ті види, які жили на півдні, поступово мігрують на північ. Одні — природним шляхом: павуки розповсюджуються в серпні-вересні. Коли говорять “бабине літо”, коли літає павутиння – оце якраз розповсюдження молодих павуків. Вони можуть на десятки кілометрів переміщатися завдяки цьому павутинню. Таким чином вони до нас проникають. Оскільки клімат змінюється, вони в нас приживаються, не вимерзають взимку”, — пояснює Андрій Заморока.

За словами старшої лікарки екстреної медичної служби області Світлани Паращук, найбільше викликів лікарі отримали від жителів Калуського та Коломийського районів. Серед видів, що розповсюджені на Прикарпатті, – каракурт, тарантул, жовтий сак та тигрова аргіопа, розмір якої може сягати 7 см.

Про небезпечних тварин другого серпня повідомили у Фейсбук-сторінці Ланчинської об’єднаної громади. Адміністратор спільноти Юрій Іваночко зазначив, що останнім часом почастішали зустрічі із отруйними павуками хейракантиумами крапчастими.

“Не хочемо вас лякати, але хейракантиум крапчастий – дійсно один із найотруйніших павуків Європи. Цей невеличкий павук володіє велетенським, як на його розміри, хеліцерами-щелепами, які з легкістю прокусують не лише тверді хітинові панцирі комах, а й шкіру людини. Його укус є одним із найболючіших з-поміж павуків, він різкий і триває до 12-ти годин, а в окремих випадках й до 10-ти діб! Отрута може викликати нудоту, а іноді й місцеві некрози епітелію.

Швидко бігає, може стрибати. Для гнізда вибирає затишні місця. Селиться під камінням, в траві, згорнутому трубочкою листі. Якщо проникає в житло, вибирає куточки, де його не турбують прибиранням довгі місяці.

При укусі цього павука ранку обробляють розчином марганцівки, спиртовою настоянкою календули. До місця укусу прикладають холодний компрес. Для ефективності додають соду з розрахунку 1 чайна ложка на склянку води. Бажано відразу прийняти протиалергійний засіб. Обов’язково звернутися до лікаря.

ДЛЯ СВОЄЇ БЕЗПЕКИ

– не чіпайте таких павуків руками;

– не бийте їх на тілі;

– частіше робіть прибирання малодоступних місць.

Хейракантіум сам боїться людей і нападає тільки з метою самозахисту. Найбільшу агресію проявляє, якщо його потривожити в гнізді і коли потрапляє під одяг. Будьте уважні та обережні”, – йдеться у повідомленні Юрія Іваночка.

Фото: Юрій Іваночко.

08/04/2022

You cannot copy content of this page