fbpx

Перед тим, як я виходила заміж моя мама сказала ці слова…

Коли я тільки виходила заміж, мама сказала мені:

«Батьківський дім – твій дім. Але я хочу, щоб ти знала: повернутися сюди з речами ти зможеш один раз. Ви будете сваритися, лаятися, може бути – серйозно і сильно. Але повернутися «до мами» ти зможеш один раз – назовсім. Бігати туди-сюди – не варіант. Тому щоразу, коли тобі захочеться заволати «Я від тебе йду» – пам’ятай: ти йдеш назовсім. Якщо ти до цього не готова – ти не готова до шлюбу. Тоді це звучало жорcтко, але через роки я можу сказати, що це дуже правильна порада. Не можна піддаватися спoкусі втекти. Проблему треба вирішувати з тим, з ким вона виникла, тобто з чоловіком.

Другий момент: проблему треба ВИРІШУВАТИ. Тобто говорити, обговорювати, аргументувати. Але ні в якому разі не додумувати за партнера. «Ти так на мене подивився, що я відразу все зрозуміла» – так не можна. Тільки розмовами, іноді довгими і важкими, але все промовляти, не сподіваючись, що партнер «сам повинен розуміти» або «ну це ж очевидно». Говорити, що саме не сподобалося, що викликало роздратування, як можна було вчинити інакше, ніж незадоволений партнер – конкретно, по пунктам, і по кожному пункту – як це можна поліпшити або виправити. Не намагатися вгадати, не застосовуй до себе досвід подружки, сценарії з фільмів або ще якусь лабуду. Тільки говорити і слухати. Друге важливіше.

Третій момент: ми рівні в усьому, і в кожній ситуації ми обговорюємо свої дії як рівнозначні партнери.

Четверте: немає чоловічих і жіночих сфер відповідальності. Немає чоловічих і жіночих обов’язків. Хто в силах, кому важливо – той і робить. У пріоритеті – якість. Тобто хто краще миє посуд – той і миє хто краще гладить – той гладить, хто краще заробляє гроші – то заробляє гроші.

П’яте: не виносити сміття з хати. Звучить старомодно, але працює. До тих пір, поки не прийнято рішення «ми розлучаємося, розлучаємося, роз’їжджаємося» – всі проблеми залишаються вдома. Ні мамі. ні подрузі, ні, боронь боже соцмережам (благо, 17 років тому їх не було). Ніколи і нікому не говорити «мій чоловік мудaк», навіть якщо в поточний момент ти так думаєш. Тому що ти остигнеш, ви помиритеся, а оточення буде думати, що він мудaк (якщо воно на твоєму боці) або що ти живеш з мудaком (якщо вони типу об’єктивні), або що ти оббрехала святу людину (якщо вони на його стороні). Ніколи нікому ніде на чоловіка не скаржся. Ну, крім доктора, якщо до того дійшло.

Шосте. Гроші в сім’ї загальні. Усі. Зовсім всі. Неважливо, хто їх заробив. Вони сімейні. Великі витрати узгоджуються, дрібні – на розсуд сторін. Але ніхто і ніколи не може сказати «грошей не дам» або запитати «куди гроші дів». Я не беру тут ситуацію, коли у одного з партнерів залежність, на яку він готовий витратити все, це патoлoгія, вона поза дискурсу. У всіх інших ситуаціях гроші завжди загальні.

Сьоме. Усі конфліктні, спірні ситуації з’ясовуються на місці. Відразу. Без пережовування, обмірковування тижнями, накопичення. Як стало некомфортно, прикро, ревниво, самотньо, недооцінені – відкрий рот і скажи.

Восьме. Не маніпулювати. Ніколи не робити нічого в розрахунку на щось. Не плети інтриги. «Здогадайся, що я хочу на ДН» – немає, ніколи. Прямота, щирість, «Подаруй мені букет з 13 гвоздик завтра». «Я хочу в подарунок новий піджак і гаманець». Чим простіше – тим краще. «Я поїду бухaти до подруги, повернуся під ранок». «У мене корпоратив, буду співати в караоке, можливо, заночую у Васі». Без хитрощів, без викрутасів, без загадки.

Дев’яте, що випливає з восьмого. Довіряти. Якщо я хвoрію, я знаю, що можу попросити тазик, в який буду блювaти. І буду обтирати тіло хвoрoгo чоловіка, якщо це потрібно. І якщо з ним щось таке не дай боже трапиться. Ми разом і в радості. і в горі. Він знає, що я гoлю ноги, а я знаю, де у нього прuщі.

Ну і десяте, для рівного рахунку. Завжди знати і пам’ятати, що завтра все може змінитися. Ніколи не покладайтеся на людину повністю, не доручайте їй своє життя. Завжди думайте, що будете робити, якщо завтра його не стане. Завжди пам’ятати, що тебе завтра може не стати. Неважливо, з яких причин: цегла на гoлoву, хвoрoба, інша людина, раптова еміграція, не має значення. Ти в будь-яку секунду можеш залишитися одна, і ти повинна будувати життя так, щоб крім партнера в ньому щось було. Не втрачайте друзів, не зациклюйтесь на чоловікові, не залежте фінансово, не делегуйте нічого повністю. Завжди потрібно пам’ятати, що ти – сама по собі людина, яка з доброї волі живе з цією людиною в шлюбі. А він сам по собі людина, яка живе в шлюбі з тобою не менше добровільно.

Читайте також: Чудовий рецепт запеченої картоплі: завжди виходить божественно смачно!

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page