fbpx

Перемовини в Туреччині закінчилися. Перші деталі

Чотиристоронні переговори щодо експорту зерна в турецькому Стамбулі завершилися. Перемовини тривали три з половиною години у закритому режимі. Участь брали делегати з України, Росії, Туреччини та ООН. Офіційних заяв російської та української сторін про підсумки переговорів наразі ще немає, проте, за даними Reuters, РФ начебто погодилася “на перемир’я на час руху вантажів”.

Також міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що учасники домовилися про створення координаційного центру. Проте, наступного тижня делегації України та Росії знову зустрінуться в Туреччині аби узгодити всі деталі та підписати відповідну угоду, інформує Anadolu.

За словами турецького міністра були узгоджені основні технічні питання: загальний контроль у пунктах призначення та гарантування безпеки судноплавства на маршрутах.

“Сторони готові вирішити цю проблему. Ми постараємося здійснити це в координації з ООН. Було вирішено, що українська та російська делегації мають знову зустрітися в Туреччині наступного тижня – на цій зустрічі будуть ще раз розглянуті всі деталі та документально зафіксовано результати виконаної роботи”, – сказав Акар.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш був більш обнадійливим і заявив, що сторони досягли “критичного” прогресу з питання експорту зерна з України морським шляхом. “Сьогодні ми побачили критичний крок уперед для забезпечення безпечного експорту українського зерна Чорним морем. Ми побачили проблиск надії”, – сказав він.

Українська сторона, за словами речника МЗС Олега Ніколенко, наполягає на гарантіях безпеки під егідою ООН.

Цікавим є те, що Росія подає ці перемовини, як переговори між Росією та Туреччиною, а Україна та ООН просто «присутні».

Фото: obozrevatel.com

07/13/2022

You cannot copy content of this page