fbpx

Перше правило для всіх батьків: чому дітям потрібно лягати спати о 21:30 і ніяк не пізніше

Як часто в дитинстві ми чули від батьків фразу: “Скоро дев’ята година вечора. Прийшов час лягати спати!” Але все поступово міняється. І якщо багато хто з нас в цей час вже бачили дев’ятий сон, то сучасна дитина добре ще якщо буде в цей час в піжамі. І то дуже неохоче. Однак вчені вважають, що пізнє засипання для дітей – це дуже шкідливе.

Чому діти повинні йти спати рано.

Батькам необхідно взяти за правило, що дитину потрібно рано відправляти в ліжко. В іншому випадку час вироблення гормону росту буде дуже коротким. Якщо він засне о 21:00, гормон росту потрапить в крoв в 00:30.

Згідно з результатами дослідження, у дітей, батьки яких звертають увагу на режим сну і укладають спати рано, краще розвинені концентрація і пам’ять. Вони менш схильні до ризику розвитку хвoрoби Альцгeймeра в похилому віці. Чому так відбувається? За словами лікарів, розвиток цього зaхворювaння може бути загальмовано хорошим сном і фізичними вправами.

Звичайно, коли батьки працюють весь день, то можуть проводити час з дитиною тільки ввечері. Але неправильний режим дня і зміни часу відходу до сну неминуче вплинуть на її здоров’я, як фізичне, так і психічне.

Як змінити звички і навчити дитину лягати спати раніше.

В першу чергу потрібно почати з себе. Покажіть своїй дитині особистий приклад. Лягайте спати рано разом з нею. Зрештою, якщо її вкласти спати і піти займатися своїми справами, вона почує голоси батьків, шум телевізора і т. д. Відповідно, дитина тут же вирішить, що вам не потрібно спати, а значить, і їй теж.

Інший варіант – читати книги перед тим, як відправити дитину спати. Завдяки цьому ритуалу у нього закріпиться установка, що якщо батьки читають книгу, значить, пора спати.

Щоб краще налаштувати дитину на сон, використовуйте лампу з теплим жовтим світлом – психологи вважають, що воно діє розслабляюче і допомагає підготуватися до засипання.

Ще одна порада – відключити всі пристрої і прибрати їх з поля зору. Коли ви постійно перевіряєте свій планшет або телефон серед ночі, то подаєте поганий приклад дітям, і вони напевно будуть копіювати ваші шкідливі звички.

Інші корисні поради.

Також не слід залишати поза увагою і активну діяльність. Набагато легше заснути після інтенсивного тренування або напруженої гри.

Намагайтеся дотримуватися цих правил. Звичка рано засинати принесе гарні плоди на майбутнє: такі діти перетворяться в рішучих, фізично і психічно здорових дорослих.

Якщо ваша дитина іноді запитує, чому так важливо лягати спати рано, відповідайте: «Тому що інакше ти не виростеш!».

Читайте також: Найкраща підбірка колядок для дорослих українською мовою

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page