fbpx

Під Києвом підліток за допомогою дрона допомагав ЗСУ знищувати колони окупантів

Наприкінці лютого під Києвом 15-річний хлопчик за допомогою дрона допоміг ЗСУ знищувати колони окупантів – можна сказати врятував столицю від наступу.

Про героїчний вчинок Андрія Покраси повідомляло Global News і зробило його “зіркою».

В розпал повномасштабного вторгнення російських війсь, коли колони ворожої техніки рухалися в бік Києва по Житомирській трасі, Андрій встановлював точні координати і передавав ЗСУ, а ті в свою чергу ефективно розпоряджалися даними.

Героїчний вчинок дитини прокоментували глава Української федерації власників дронів і командир підрозділу безпілотної розвідки Збройних Сил.

“Він був єдиним, хто мав досвід роботи з безпілотниками в цьому регіоні. Він справжній герой, герой України”, – розповів Юрій Касьянов, командир підрозділу безпілотної розвідки ЗСУ.

До хлопчика звернулися військові, вони попросили його використовувати свій дрон і спробувати отримати GPS-координати російської колони. Дитина погодилася.

Хлопчик зізнається, що йому було дуже страшно спостерігати за окупантами за допомогою дрона. Однак підліток не хотів, щоб окупанти захопили Київ. Тому він допоміг ЗСУ.

“Вони надали нам інформацію, де приблизно може бути російська колона. Нашою метою було знайти точні координати і передати координати солдатам. Це була одна з найбільших колон, які рухалися по Житомирській дорозі, і нам вдалося її знайти, тому що одна з вантажівок довго не вимикала фари”, – згадує про свій подвиг Покраса.

Отримані дані про колону окупантів тато хлопчика передав військовим. В результаті, окупанти були знищені біля Березівки, приблизно в 40 км на захід від Києва.

Про те, як Покраса виявив російську колону, що перетнула кордон з Білорусі і перебувала на трасі між Житомиром і Києвом, розповів і Тарас Трояк. Чоловік – колишній продавець дронів, зараз він очолює Федерацію власників дронів України.

“Цей пацан надіслав GPS-координати, і росіяни після цього були ліквідовані”, – оцінив вчинок хлопчика Трояк.

15-річний Покраса, який врятував Київ від вторгнення окупантів, захопився дронами, борючись зі своїм страхом. Хлопчик боявся висоти і вирішив подивитися відео, на яких безпілотники знімають міста з висоти пташиного польоту. Це захопило підлітка і він разом зі своїм батьком назбирав на міні-дрон.

Повномасштабне вторгнення застало родину Покрас вдома. Через кілька днів виявилося що він був єдиною людиною в регіоні з працюючим дроном. Хлопчик погодився допомогти військовим, але сусіди були проти того, щоб той запускав дрон біля їхніх дворів -люди боялися, що через це їхні будинки стануть мішенню для окупантів.

Тому тато і син були змушені стежити за пересуванням окупантів в ночі і в полі.

На щастя, Андрію вдалося помітити колону окупантів, вона була за два кілометри. Потім військові дали Покрасі більш “серйозний” дрон з більшою дальністю дії. Підліток продовжував допомагати ЗСУ і стежив за пересуванням техніки росіян.

Зараз хлопчик перебуває в Польщі. Він не вважає армію РФ “найсильнішою” і радий, що допоміг військовим захищати Україну від окупантів, пише УНІАН.

Фото: УНІАН.

06/08/2022

You cannot copy content of this page