fbpx

Підживлювати рослини можна не тільки добривами. Часто пожива для грядки чи вазонів у нас під рукою, тільки ми її не помічаємо

Підживлювати рослини можна не тільки добривами. Часто пожива для грядки чи вазонів у нас під рукою, тільки ми її не помічаємо.

Яєчна шкаралупа багата на кальцій, який нейтралізує кислотність. Шкаралупу сирих яєць добре промивають, висушують і подрібнюють, затим розсипають по ділянці. Цей продукт розкладається повільно, тому й додавати його слід дуже помірно, а розтирати якомога дрібніше.

Ще один спосіб, який підходить для підживлення розсади. Попередньо вимиту і висушену шкаралупу з десятка яєць заливають трьома літрами гарячої води, настоюють 5 днів. Настій готовий.

Попіл. На 1 літр води беруть столову ложку попелу і настоюють тиждень, періодично помішуючи. Використовують для поливу. Деревний попіл містить калій, фосфор, кальцій. Фосфор забезпечує енергетичні процеси в клітинах рослин і є одним із найнеобхідніших елементів.

Чайна заварка та кавова гуща у висушеному вигляді також стануть у пригоді для підживлення. Зокрема, до трьох літрів гарячої води додають склянку вживаної заварки чаю і настоюють 5 днів, щодня помішуючи. Застосовують один раз на тиждень.

Чай і кава нейтралізують лужне середовище, тому знадобляться для рослин — любителів кислого ґрунту. При їх пересаджуванні на шар дренажу укладаються залишки чайної заварки, затим ґрунт, після чого вже розміщують рослину. Подібні добавки розпушують землю. Вкрай небажано вносити таке добриво, якщо в горщиках поселилися ґрунтові мушки — це тільки посилить їх розмноження.

Вода після промивання крупів. Багато господинь використовують її як поживу. Така вода містить кремній, залізо, магній, фосфор.

Цибульне лушпиння дуже ефективне добриво. Більше того, такий настій знищує хвороботворну мікрофлору, багатий на мікроелементи. Сприймається як повноцінне добриво. Готують його так: 10-20 г лушпиння заливають 5 літрами теплої води, настоюють чотири доби. Або швидким способом: жменю лушпиння залити літром окропу і прокип’ятити 1-2 хв., настояти дві години і можна обприскувати з пульверизатора.

Настій апельсинових скоринок. Скоринки цитрусових заливають літром окропу і настоюють 4-5 годин, потім проціджують. Рослини обприскують з пульверизатора. Це дієва профілактика проти павутинного кліща і щитівки.

За матеріалами – Добрий Господар.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news суворо заборонений!

Заголовок, головне фото, текстові зміни. – редакція Intermarium.news.

Фото – ілюстративне(pixabay.com).

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page