fbpx

Підживлюючи, не зашкодь: після зимового перепочинку всім кімнатним рослинам необхідна збалансована мінеральна пожива. Лише тоді вони порадують яскравим цвітом та пишно зеленітимуть

Після зимового перепочинку всім кімнатним рослинам необхідна збалансована мінеральна пожива. Лише тоді вони порадують яскравим цвітом та пишно зеленітимуть.

Земляна суміш має містити як основні речовини (азот, фосфор, калій, кальцій, сірка, магній), так і мікроелементи (цинк, марганець, бор, молібден, кобальт). Особливу роль у живленні кімнатних рослин відіграє залізо. На ефективність засвоєння елементів із субстрату та їх переміщення в клітинах впливає кислотність ґрунту. Для більшості кімнатних рослин найоптимальнішим є слабокисле або кисле середовище.

Нині випускається багато готових мінеральних добрив у різних формах. Найдоцільніше використовувати комплексні, в яких збалансовано всі елементи.

Та нічим не гірше «домашнє» добриво. Так, досить багато поживних складових містять кавова гуща, спита чайна заварка, яєчна шкаралупа, настій цибулиння, картопляний відвар, вода після миття м’яса чи риби.

Кавова гуща не лише підживлює, а й завдяки високому вмісту калію зміцнює імунітет рослин. До того ж незначна кількість цукру, що залишається, активізує ґрунт.

Чайна заварка слугує мульчею, а після перемішування із земляною сумішшю поліпшує її склад.

Настій із яєчних шкаралуп багатий на білок.

Настій цибулиння, крім того, що містить мікроелементи, відлякує шкідників.

Зубок часнику, розрізаний навпіл, аби не проріс, і ввіткнутий у горщик, захистить рослину від грибкових хвороб.

Вода після миття м’яса чи риби містить дуже цінні елементи живлення. Але: використовувати змивки необхідно після проціджування, не допускаючи потрапляння на ґрунт жиру.

Крохмаль, що є в картопляному відварі, також добре удобрює ґрунт та активізує мікроорганізми.

Після довгої зими азотним добривом послужить настій будь-якої трави, що першою витикається навесні, — лобода, підбіл (мати-й-мачуха), кропива, лопух, кульбаба. Найцінніший — настій живокосту: містить дуже багато азоту, фосфору та калію.

Активізує захисні властивості рослин і ацетилсаліцилова кислота. Потрібно одну таблетку розтерти на порошок, розчинити в літрі води і поливати час від часу.

Хороше калійне добриво — деревний попіл. Настоюють столову ложку в літрі протягом трьох-чотирьох днів, періодично поливають. Тільки пам’ятайте, що після спалювання попіл необхідно витримати на повітрі кілька днів. Річ у тому, що у «свіжому» попелі містяться сульфіти — шкідливі сполуки, які згодом перетворюються на сульфати, а вони вже корисні для рослин.

Насамкінець наполегливо рекомендуємо: якими б добривами — органічними чи мінеральними — ви не підживлювали зелені мешканці підвіконня, керуйтеся найважливішим правилом: не зашкодити! Краще менше, ніж забагато. Регулярно поливайте м’якою водою — талою, дощовою, перекип’яченою чи відстояною.

За матеріалами – Добрий господар.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Заголовок, головне фото, текстові зміни. – редакція Інтермаріум.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page