fbpx

Подруга розрiзала підгузник і поклала в землю для пересадки вазонів. Дізнавшись навіщо я щиро здивувалась, але пішла робити так само. Єфект пригoломшливий

Подруга розрiзала підгузник і поклала в землю для пересадки вазонів. Дізнавшись навіщо я щиро здивувалась, але пішла робити так само. Єфект пригoломшливий Джерело

У скарбничці досвідчених квітникарів і городників є чимало лайфхаків, які значно полегшують життя та догляд за рослинами. Звичні предмети використовуються абсолютно не за призначенням. Знайшлося застосування навіть для такої одноразової речі, як підгузок.

Читайте також:Всього три хвилини і ручки на вашій плиті засяють первозданною чистотою! Всього один копійчаний засіб з вашої аптeчки створить справжнє диво!

Здавалося б, що може бути спільного у садівництва і цього гігієнічного засобу? Виявляється, він може допомогти контролювати вологість ґрунту, а це означає, що засіб вбереже рослини у посушливий період, а їхнє коріння захистить від загнивання при зайвому поливі.

Навіщо використовувати підгузки у садівництві

Дитина стала самостійною, і зникла необхідність у підгузках. Не поспішайте викидати ці гігієнічні засоби, які залишилися невикористаними: їм можна знайти корисне застосування. І більш обізнані квітникарі знають як.

Одноразовим підгузкам знайшлося застосування під час приготування субстрату для кімнатних рослин, як дренажу і під час вирощування розсади. Деякі городники пішли ще далі і використовують їх вміст на грядках.

Річ у тому, що всередині паперового підгузка знаходиться полімер поліакрилат натрію, який має здатність утримувати вологу. Під час контакту з рідиною він переходить у гелеподібну форму. Це такий самий гідрогель, як і той, що продається у садових магазинах.

Його гранули або порошок (залежно від виду полімеру) можуть увібрати таку кількість рідини, яка у кілька сотень разів перевищує їх вагу, а потім поступово віддавати її рослинам. З часом гідрогель повністю розкладається у ґрунті на прості сполуки.

Тож, якщо ви часто відсутні вдома або боїтеся перелити кімнатні рослини, скористайтесь одноразовими підгузками. А ми підкажемо, як це краще зробити.

Як використовувати памперси у квітникарстві

У садівництві найчастіше вміст підгузків додають у субстрат для розсади і квітів. Для цього на поглинаючу поверхню гігієнічного засобу невеликою цівкою влийте склянку води. Коли рідина всередині перетвориться на гель, розріжте підгузок посередині вздовж і перекладіть вміст у ємність.

Відокремте гель від вати і залийте його водою, гарненько перемішуючи. Після набухання змішайте речовину з ґрунтом у пропорції 1:3.

Дайте гідрогелю добре увібрати вологу, щоб після переміщення у квітковий горщик під час поливу він не збільшився у розмірі і не виштовхнув його вміст та рослину з ємності.

Отриманий субстрат можна використовувати під час пересадки кімнатних рослин або ж для вирощування розсади у стаканчиках, у яких звичайний ґрунт швидко висихає. Завдяки гідрогелю схід насіння поліпшується, і розсада зростає на кілька тижнів раніше, ніж без нього.

Грунт же з гранулами полімеру не лише містить оптимальну кількість вологи, але і довго залишається м’яким та розсипчастим. До того ж до коріння рослин краще надходить повітря, оскільки гідрогель піднімає ґрунт.

Під час пересадки кімнатної рослини засипте у горщик ґрунтово-гелеву суміш на третину його об’єму, розташуйте на ній квітку і додайте субстрат, що залишився. Поливати рослини у “підгузковому” ґрунті буде потрібно у два рази рідше, ніж у звичайному.

Якщо ви не плануєте пересадку, то можете просто покласти гранули гідрогелю у горщик. Для цього обережно зробіть кілька отворів у ґрунті, щоб не зачепити коріння, і засипте туди вміст підгузка.

Перед тривалою відсутністю полийте рослини так, щоб вода з’явилась у піддоні. Такого зволоження їм має вистачити до вашого повернення: гідрогель вбере усю рідину, а потім повільно віддаватиме її, тож коріння не загнuє.

Підгузки для кашпо і вази з квітами

Підгузки можна використовувати й в інший спосіб. Вони стануть гарним дренажем, особливо для рослин у кашпо. Для цього підгузок розрiзають на частини або використовують цілим, поклавши на дно ємності.

Зайва вода від поливу буде затримуватися у них, а не протікати назовні. Коріння рослини не пострaждає від перезволоження і буде потім поступово витягувати воду з підгузка. Так буде вирішено ще одну прoблему вирощування квітів у кашпо: вони не будуть пересихати.

Є й інші способи поливу рослин у підвісних ємностях.

Гідрогель з підгузків буде корисним і для зрiзаних квітів у вазі. Він допоможе довше зберегти їх свіжими і здоровими. Особливо гарно він виглядає у скляній вазі. Якщо його перемішати, то вийде ефект колотого льоду.

Зберегти довше квіти у вазі можна і, додавши у воду по чайній ложці цукру, лимонного соку і відбілювача.

Враховуючи, що гранули гідрогелю покращують структуру ґрунту: у сипучому утворюють грyдки, а глинистий роблять більш пухким, деякі садівники використовують їх і для городніх робіт. Допоможе цей полімер і газону, особливо під час посухи: достатньо наповнений водою гель покласти на найбільш врaзливі ділянки.

Тож звичайний підгузок може бути корисним не лише як засіб гігієни, але і як засіб для створення супер-ґрунту, який поліпшить зростання і розвиток рослин та полегшить вам життя.

You cannot copy content of this page