fbpx

Полтавські волонтерки загону “Невтомні бабусі” не мають часу ні на дачу, ні на річку – плетуть і шиють без вихідних

Сітки для військових виготовляють десятеро бабусь віком від 60 до 85 років, тому й назвалися «Невтомні бабусі». Плетуть ще з 2014-го – тішилися, що плетуть 50 сіток на рік, а тепер за півроку зробили 500! Суспільне поговорило з координаторкою Людмилою Заливчою.

“Я зараз перший рік згадую, ми звітували, що ми за рік зробили 50 сіток. А з початку вторгнення ми зробили 500 сіток. Зараз відпустки, дещо людей менше, але ті, хто постійно до нас ходив, наші волонтери, то вони не рахуються ні з дачними ділянками, ні річкою їх не спокусиш. Вони віддають перевагу сіткам”, – розповідає Людмила Заливча.

Працюють без вихідних, штаб в одній із бібліотек Полтави, але частина волонтерок розрізають тканини та плетуть вдома.

“Ми себе знайшли в тому, що зараз потрібен захист – сітки. Нам потрібні матеріали. Ми пробуємо діставати скрізь, де є можливість, на фабриках. Нам приносять білу тканину, білизну, футболки, відбираємо, купляємо фарбу і фарбуємо”, – додає Мирослава Плєшкова.

“Зараз ми не встигаємо, інколи навіть відмовляємо. У нас сітки не залежуються, вчора виготовили і сьогодні вже віддали. Буває навіть, люди стоять, чекають, поки ми робимо, дуже велика потреба”, – каже Людмила Заливча.

Сітками не обмежуються, виготовляють і маскувальні костюми, також плетуть килимки та шиють білизну.

“Це тpуси для хлопців, які потрапили у госпіталь. Вони специфічні. По боках мотузочки, зав’язуються. Із цієї і цієї сторони, тут резинки не затягуються. Це у госпіталі попросили, щоб такі були”, – пояснює волонтерка загону “Невтомні бабусі” Ніна Дмитрівна.

Все це йде через волонтерів на Харківську, Донецьку та Луганську області.

“Як сітка готова, знімаємо із стелажа, тоді її розкручуємо, розстеляємо додолу. Тоді на чотири частини скручуємо, і в кожну сітку вкладаємо подаруночок хлопцям”, – додає Надія Формачук.

У планах волонтерського загону – працювати до перемоги України.

Фото: suspilne.

07/17/2022

You cannot copy content of this page