fbpx

Поливаний понеділок: історія і традиції цього дня

Обливаний понеділок українці відзначають одразу на наступний день після Великодньої неділі (Пасхи) – у 2018 році Обливаний понеділок припадає на 9 квітня. З назви уже зрозуміло, що у цей день прийнято обливати один одного водою.

У різних місцевостях другий після Великодня день мав різні ймення: поливаний, водяний, обливаний або ж волочильний понеділок. Ці народні обряди розділялись на два окремих дійства, котрі проходили незалежно одне від одного.

У Великодній понеділок люди ходили один до одного у гості – своєрідний ритуальний обхід односельців: христосувалися й обмінювалися писанками. Хрещеники ходили в гості до хресних батьків, а онуки — до бабусь, несучи їм гостинця — пироги та крашанки. Діти – «христосувальники», або ж «волочебники», зібравшись у ватаги, «несли калача» до родичів та сусідів. Приймаючи «волочене», тобто зав’язані у вузлику калачі та крашанки, хресні батьки та інші родичі дякували та просили передати уклін батькам. При цьому, у свою чергу, клали дітям до вузлика печиво, кільця ковбаски, крашанки та інші освячені напередодні в церкві смаколики.

Традиція обливання водою дало ще одну назву цьому святковому дню – “поливальний (обливаний) понеділок”. Обливати когось або самого себе водою на Великодньому тижні — це стародавні звичай, що пов’язаний з весняним очищенням водою. Цей звичай існує або донедавна існував і в інших европейських народів. Так, серби у Великодню суботу обливають водою будинки, в яких живуть, вірячи, що цим вони виганяють «нечисту силу». А в першу п’ятницю після Великодніх свят вони обмиваються «омахом» — водою з-під млинового колеса; при цьому вони ще кладуть у воду великоднє яйце і зілля — «милодух» або взагалі квіти. У Боснії в цей день купаються в джерельній воді.

Читайте також: Слід поводитися бережно і з повагою: Куди подіти шкаралупи зі свячених яєць

В Україні в понеділок хлопці обливають дівчат водою — «очищаються». Вважалося, коли хлопці хоча б одну дівчину не облили водою, то це для дівчини було б ганьбою. Зазвичай хлопці ходили «ватагами», заходили до хати, де була дівчина й просили батьків, щоб дівчина вийшла на двір. Батьки раділи, що їхню хату не обминають поливальники, адже це означалося, що є надія на весілля. в деяких місцевостях дівчата відкуплялися від хлопців писанками, щоб ті не обливали водою. На Західній Україні звичай обливати дівчат водою (або парфумами) у Великодній понеділок зберігся й досі, хоча інколи людьми, необізнаними з давніми українськими традиціями, він сприймається як “хуліганство”.

Хворих на епілепсію, жовтяницю чи лихоманку несподівано обливали водою, якою заздалегідь обмивали ікони, срібні предмети чи півня. Якщо підозрювали, що на людину наслали пристріт (чи вроки), то перед тим як її облити, воду пропускали через клямку. Вірили також, якщо раптово вилити воду на відьму, то вона не зможе шкодити. Існувало також повір’я, що утoпленики або caмогyбці могли затримувати дощ, тому в посушливі часи їх мoгили також обливали водою.

Колись на Закарпатті дівчат штовхали у річку, тому вони і близько не підходили до води. Але хлопці не здавались – хапали якусь і несли до потічка. А в одному із сіл цього району юнаки приходили до дівчини на виданні та кричали під вікном “Прийшли мити”. Коли вона виходила, їй тричі лили воду на руки. Вона вмивалась і дарувала парубкам писанки.

Найяскравіші заходи на Обливаний понеділок проходять у великих містах України. Зокрема, у Львові вже традиційно облаштовують спеціальне водяне містечко на Площі Ринок.

Люди обливаються “стінка на стінку”. Для зручності біля міської ратуші є зони, де можна набрати воду, а також так звана “суха зона”. Там учасники дійства можуть переодягтися і підсушитися.

Важливо лише пам’ятати, щоб гарна традиція не стала проявом хуліганства.

За матеріалами: Рівне 1.,

You cannot copy content of this page