fbpx

Помилки, про які шкодують абсолютно всі батьки

Будь-які батьки хочуть для своїх дітей найкращого. Багато працюють, щоб потім радувати їх новими іграшками і частуваннями, тримають в строгості, щоб привчити до дисципліни і цілеспрямованості, надають свободу вибору або приймають всі рішення самі.

У кожній родині свої способи виховання, але є те, що об’єднує всіх мам і татів: озираючись назад, вони хочуть виправити деякі помилки, допущені в молодості.

AdMe.ru впевнені, що перші роки життя малюка – це чарівний час, яким потрібно насолоджуватися.

А щоб в майбутньому не переживати через втрачені можливості, подивіться, про що найбільше жалкують батьки вже дорослих дітей, і краще не беріть з них приклад.

1. Не вміли насолоджуватися спілкуванням з малюком

Маленька дитина яка, за короткий термін проходить шлях від безпорадного грудничка до відносно самостійної людини, дуже потребує постійного контакту з дорослими. Але правда в тому, що і батькам необхідне це спілкування. Так, вільного часу стає набагато менше, і все нормально, якщо мама займається своїми справами, поки малюк захопився грою. Але якщо перетворити це в звичку, то одного разу, відірвавши погляд від монітора, можна раптом помітити, що дитина виросла і живе своїм життям.

Упущеного часу не повернути, так що постарайтеся бути не тільки поруч з малям, але і разом з ним, і отримуйте задоволення від вашого спілкування.

2. Мало обіймали дітей

Вчені вже давно довели користь обіймів для здоров’я (як моральну, так і фізичну). Очевидних плюсів багато, але, погодьтеся, головне – це те, що вам просто приємно обіймати свого улюбленого малюка. Буває, що батьки відмовляються від цього задоволення з різних причин, але всі вони в основному надумані і застарілі (хто не чув фразу «не тримай занадто довго на руках, а то звикне» – у того, швидше за все, просто немає дітей).

Мине небагато часу, дитина виросте і почне вириватися, адже їй вже ніколи витрачати час на обнімашкі. Ловіть момент.

3. Забували фотографувати і знімати відео

Звичайно, нічого страшного не станеться, якщо ви не збережете фотографії на пам’ять. Це ніяк не відіб’ється на психіці дитини, на його моральних якостях і фізичному здоров’ї. Але напевно через якийсь час вам захочеться згадати одні з найцінніших моментів вашого життя і розділити ці емоції зі своїми вже дорослими дітьми. Багато батьків дійсно жалкують, що полінувалися вчасно дістати камеру.

Ви ніколи не згадаєте про відеозапис салюту 10-річної давності, але обов’язково (і не раз) подивіться перший ранок вашого малюка. А фотоальбом, незважаючи на розвиток техніки, – все ще кращий і найнадійніший спосіб зберегти цінні кадри.

4. Не записували перші слова

Так, це просто приємні спогади. Ви цілком зможете прожити і без них. Але з ними краще.

5. Мало грали в розвиваючі ігри

Ми не стверджуємо, що завдяки ранньому творчому розвитку людина стане великим художником або артистом. Але взагалі-то шанс є. По-перше, пропонуючи різні заняття, ви зможете намацати, до чого у дитини є схильність і інтерес, і далі розвивати сильні сторони. По-друге, будь-яка активність, будь то читання вголос, ігри з пластиліном або конструктором, розвиває інтелект, фантазію і збільшує словниковий запас. По-третє, ви зміцнюєте свій зв’язок з малюком, і один цей пункт – вже вагома причина, щоб організувати спільне дозвілля.

Батьки «зі стажем» нерідко жалкують, що вчасно не помітили і не розвинули таланти дитини. Адже деякі здібності, наприклад музикальність і відчуття ритму, проявляються вже в ранньому віці. Пропонуйте малюкові різнопланові ігри і обов’язково побільше читайте.

6. Були надто суворі

Одна справа – насварити за поганий вчинок, а інше – чіплятися за кожну дрібницю. До цих пір існує міф, що чим вище вимоги до дитини, тим більше успішною людиною вона виросте. На ділі ж отримуємо зворотний ефект: розхитану психіку, поведінкові проблеми і навіть затримки в розвитку. І звичайно, погані відносини з батьками.

Шкідливими є і покарання за погані оцінки – це призведе лише до зниження загальної успішності. Лайте і заохочуйте за те, що дійсно важливо. Двійка в щоденнику і розбита чашка (на відміну від загубленого дитинства) ще нікого не зробили нещасними.

7. Не зважали на думку дитини

Згадайте, скільки разів вам самим в житті доводилося чути фрази «Тобі ще рано вирішувати такі питання», «Дорослі краще знають» і як це було неприємно. Але образа – це в даному випадку менше зло. Діти, чиєю думкою відверто нехтували, виростають невпевненими в собі і безініціативними. Все логічно: як людина може знати, чого хоче від життя, якщо рішення за нього завжди приймав хтось інший?

Не відмовляйте дитині в задоволенні вибирати і висловлювати свою думку. Правильніше буде обговорити його бажання і пояснити, ніж ігнорувати або припиняти будь-які волевиявлення.

8. Мало радували дитини

Теплі спогади з дитинства – то найдорожче, те що у нас ніхто не зможе відібрати. До того ж маленькі свята можуть в майбутньому обернутися великими досягненнями: якщо дитина росте в здоровій атмосфері і отримує нові враження, значить, вона активно розвивається. Щасливі діти виростають більш пристосованими до життя і легше заводять нові знайомства.

Та й самі батьки все життя з ностальгією згадують про час, проведений разом. Так що насолоджуйтесь ним, придумуйте, як урізноманітнити ваше дозвілля. Нехай щасливих моментів у житті дитини буде більше.

9. Занадто часто слідували чужим порадам

Є люди, які в будь-якій ситуації поспішають дати пораду, навіть якщо це недоречно. І молоді мами особливо часто стають їх жeртвaми. Зіткнувшись з такими «знавцями», ви почуєте, як правильно одягати, виховувати, годувати і взагалі жити. Але правда в тому, що ви – мама і тато – краще за всіх знаєте, що для вашої дитини добре, а що погано. Звичайно, прислухатися до порад варто, але це не означає, що їм необхідно сліпо слідувати.

І вже точно не варто дозволяти чужим людям лаяти вашого малюка за крики в громадських місцях і лякати дядьком (доктором, поліцейським, чортом – потрібне підкреслити), який прийде і забере незговірливого карапуза. Приймайте сторону дитини – і він буде рости з упевненістю, що не залишиться без вашої підтримки в скрутну хвилину.

10. Не були поруч у важливі моменти їх життя

Те, що для нас здається звичною дрібницею, для дитини може бути подією всесвітнього масштабу. А будь-якій людині (тим більше малюкові) необхідно, щоб у важливі моменти життя поруч був хтось близький. Навіть якщо зараз здається, що у вас була вагома причина пропустити перший ранок, в майбутньому пріоритети можуть змінитися. Чи залишиться неприємний осад від усвідомлення того, скільки значущих подій було упущено.

Виберіть час, щоб всією сім’єю нарядити ялинку, сходити в дитячий театр або відвідати бабусю. Все це по-своєму важливо. А коли діти виростають, таких моментів дійсно буде не вистачати.

You cannot copy content of this page