fbpx

Продовжить дорожчати м’ясо: в Україні очікується черговий стрибок цін

З травня в Україні почалися стрибки цін на продукти, причому бакалія дешевшає, а м’ясо і овочі дорожчають. Експерти продринку запевняють, що причина в міжсезонні і вартість продуктів ще зростатиме, пише “Сегодня”.

Подешевшало. За даними Мінагрополітики, продовжують дешевшати гречка, цукор і яйця. З початку травня крупа коштує на 4% менше, ніж в квітні, або в середньому по країні 20,99 грн/кг. У низці регіонів, наприклад на Тернопільщині та Житомирщині, кіло гречки можна купити за 17-18 грн. Цукор коштує в середньому 14,1 грн/кг (-0,9%), але в Києві на вагу можна знайти по 11,5 грн/кг. Середня ціна десятка яєць – 26 грн (-,2%). Почали дешевшати вершкове масло – в середньому до 123 грн/кг (-0,6%) і особливо сало – до 60-70 грн/кг (-30%).

Подорожчало. Зростають ціни на м’ясо і овочі минулорічного врожаю. Так, капуста, буряк і морква додали в ціні 50% (10-12 грн/кг) порівняно з квітнем, картопля – 40% (8-10 грн/кг), цибуля – 20% (6,5-7 грн/кг). Свинина, крім сала, подорожчала на 8-10% (7-8 грн/кг) – до 100-110 грн/кг. Яловичина тепер коштує дорожче на 14-15 грн (+12%) – до 130-140 грн/кг. Сировина, що подорожчала, підняла ціни на ковбаси та інші м’ясопродукти вищого сорту, які на 90-95% складаються з м’яса. В середньому ціни на них підвищилися на 5%, тепер більшість дорогих ковбас коштує не менше 300 грн/кг.

Прогнози. Експерти прогнозують: зниження цін на овочі почнеться через місяць, коли з’явиться багато свіжих коренеплодів, а ось очікувати дешевого м’яса не варто.

Читайте також: Українець Денис із Дніпра вразив сумою, яку заробив за рік в Ізраїлі

“Продовжить дорожчати яловичина, оскільки попит на неї постійно випереджає пропозицію, тому в найближчі 2-3 місяці можна очікувати стабільного зростання цін на неї ще на 10% (вище 150 грн/кг), свинина подорожчає менше – на 2-3 % (2-4 грн/кг), – сказав нам директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. – А ось борщнабір скоро подешевшає майже вдвічі за рахунок надходження на ринок свіжих овочів”.

Чекаємо на хороший урожай. У Мінагрополітики сподіваються цього року на хороший урожай, повідомив заступник міністра Максим Мартинюк. Втрати озимих виявилися найнижчими в історії через те, що холоди прийшли до України пізно. Це дозволило озимим культурам зміцніти і успішно перезимувати. Повним ходом йде сівба ранніх ярих: за даними Мінагрополітики, засіяно 2,2 млн га площ, або 91% від плану, кукурудзою – 2,9 млн га, або 63%. Сівбу цукрових буряків проведено на площі 267 тис. га (89%), соняшнику посіяно 4 млн га (72%), сої – 662 тис. га (34%). Гречкою поки засіяно 12 тис. га, або 8%, просом – 9 тис. га, або 17%. У міністерстві очікують, що урожай цього року буде кращий торішнього. Водночас народний синоптик Леонід Горбань прогнозує сильні дощі в липні і серпні, через що частина вирощеного може бути втрачена, якщо вчасно його не зібрати.

You cannot copy content of this page