fbpx

Продовжиться різке зниження долара: що чекає гривню в найближчі сім днів

Курс долара в Україні на наступному тижні може переступити позначку в 26 грн / $. Ціни на сировинних ринках зростають, обсяги експортних виручок збільшуються і гривня поступово зміцнюється. Якщо ще кілька місяців тому Нацбанк частіше виходив на валютний ринок з продажем долара, то зараз регулятор навпаки – скуповує їх, щоб зменшити зростання гривні. І банкіри, і провідні аналітики прогнозують ревальвацію, яка триватиме як мінімум до кінця літа, пише “Обозреватель”.

Що чекає гривню в найближчі сім днів.

Фактор невизначеності від МВФ і форпост для гривні. Офіційний курс долара на цьому тижні коливався в межах 26,21-26,17 грн / $. А 18 травня національна валюта на міжбанку зміцнилася до мінімальної за останній місяць позначки – 26,08 гривень за один долар. Правда, середньозважений курс за цей же день склав 26,15 грн.

“На наступному тижні очікуємо курс в межах 26-26,35 грн / $. Для ринку рівень 26 грн за долар залишається важливим форпостом”, – розповідає старший аналітик FOREX CLUB Андрій Шевчишин.

Аналітик “Альпарі” Максим Пархоменко також погоджується: девальвації на наступному тижні не буде. При цьому експерт прогнозує коливання в межах 26-26,2 гривень.

“В Україні наступний тиждень не буде вкрай волатильний для нашої валюти. Курс долара буде залишатися в діапазоні 26.00-26.20, євро може опуститися до позначки в 30 гривень і на наступному тижні очікувати більш глибокого зниження від нього не варто”, – вважає Пархоменко.

І якщо курс долара має більш високі шанси до зростання через його зміцнення на світових ринках, то євро, через слабкість економічних даних, на наступному тижні може впритул підійти до позначки в 30 гривень за один євро, відзначає експерт.

Читайте також: Топ-3 найбагатших українських дітей-блогерів, які заробляють більше за батьків

Експерти сходяться на думці – в Україні почалося сезонне зміцнення національної валюти. Тривати воно може до кінця літа. Причому, експерти валютного ринку допускають також варіант падіння долара до позначки в 25 грн/$. Правда, якщо зараз всі фактори на боці гривні – сприятлива кон’єктура на сировинних ринках, відносно невисокі платежі за зовнішніми кредитами, відсутність необхідності активно імпортувати енергоресурси, то вже через кілька місяців ситуація може змінитися.

Головний девальваційний чинник – співпраця з МВФ. Якщо воно припиниться, то настрій на ринку зміниться, попит на долари виросте. А вже в наступному році без кредитних траншів у уряду можуть виникнути проблеми з обслуговуванням зовнішніх боргів і скороченням золотовалютних резервів. Правда, як говорять джерела видання в уряді, на даний момент головне завдання Кабміну – продовжити діючу програму.

Чому курс долара – важливо? Від ситуації на валютному ринку залежить добробут всіх українців. Більшість заробляє і витрачає у гривні, однак ціни на величезну велика товарів, в тому числі і комунальні послуги, прив’язані до долару. Так, в обґрунтуваннях підвищення тарифів Національна комісія в сферах енергетики і комунальних послуг регулярно вказує девальвацію гривні. Від курсу долара залежить, скільки Україна витрачає на імпорт енергоресурсів: вугілля, газу, світлих нафтопродуктів.

Девальвація гривні на 10 копійок вже через два тижні створює економічне обґрунтування підвищувати ціни на бензин марки А-95 на 7 копійок. Крім того, чинний тариф на газ сформований на основі імпортного паритету. Середню за 12 місяців ціну на німецькому хабі конвертують в гривню. І чим вище курс долара, тим дорожче Україні обходяться енергоресурси.

Від курсу залежать ціни на весь імпорт: починаючи від техніки і закінчуючи бананами. Крім того, до доларів прив’язані ціни на нерухомість, автомобілі. Для прикладу, при курсі 26 грн/$ квартира вартістю $ 50 тис. Обійдеться в 1,3 млн грн. А вже до кінця року, якщо прогноз уряду виявиться вірним і гривня девальвує до 30,5 грн / $, за таку ж квартиру доведеться віддати вже 1,5 млн, тобто більш ніж на 200 тис. грн більше.

You cannot copy content of this page