fbpx

При якій температурі господарі повинні провести першу обробку саду

А також три базові рецепти дієвих сумішей.

Потроху настає весна, і господарі починають задумуватися про першу обробку саду від хвороб та шкідників. Коли її проводити?

Фахівці радять дочекатися періоду, коли денна температура підніметься до +5 градусів, причому ночами ще можуть бути невеликі заморозки. Важливо встигнути до того періоду, поки на плодових культурах не почали набухати бруньки – у цьому випадку концентрація розчинів має бути нижчою.

Якщо вночі ще морозить, обробку саду треба проводити ближче до полудня – щоб дерева встигли підсохнути і кора не розтріскалася при низьких температурах.

Чим же обробити садок? Можна вибрати готові препарати, а можна скористатися одним із трьох популярних, розчинів, які добре зарекомендували себе серед досвідчених господарів.

1. Мідний купорос та вапно – бореться з більшістю хвороб, добре схоплюється з корою, але з нею в комплексі не можна застосовувати інші препарати. Для рослин, які ще сплять, беремо 300 грам суміші на 10 літрів води. Для тих дерев, де вже з’явилися бруньки та для хвойників – 100 грам на 10 літрів.

Важливо: щоб вапно у складі не забивало пульвелізатор, готовий розчин краще процідити через марлю.

2. Мідний купорос та сечовина – знищує і збудників хвороб, і шкідників. У 5 літрах води розчиняється 50 г купоросу, ще в 5 літрах – 700 г сечовини. Два розчини з’єднуються.

Важливо: обробляти тільки крони дерев, щоб менше розчину потрапляло на грунт.

3. Залізний купорос – для базової обробки використовувати 300 грам на 10 літрів води. Для видалення лишайників та мохів можна збільшити дозу до 500 г на 10 літрів.

Важливо: якщо восени ви проводили обробку мідним купоросом, навесні краще взяти залізний – і навпаки.

You cannot copy content of this page