fbpx

Прикмети на 13 лютого: що категорично не можна робити в день Микити

Святитель Микита, єпископ Новгородський, у молоді роки вступив до Києво-Печерського монастиря і незабаром захотів піти в затвор. Ігумен попереджав його про передчасність такого подвигу для молодого ченця, але він понадіявся на свої сили і не послухався.

У затворі святому Микиті з’явився диявол у вигляді ангела, і недосвідчений подвижник – вклонився йому. Біс дав йому пораду: “Ти не молися, а тільки читай і навчай інших, а я буду молитися за тебе”, – і став біля затворника, роблячи вигляд, що молиться за нього.

Cпокушений інок Микита перевершив всіх у знанні книг Старого Завіту, а про Євангеліє ні говорити, ні слухати не хотів. Києво-Печерські старці прийшли до хворого, помолилися і відігнали від нього біса. Після цього преподобний Микита залишив затвор, жив у суворому пості й молитві і більше всього вправлявся в послусі і покорі.

У віруваннях простого народу Микиту шанували також як захисника від спекотного сонця, блискавок і вогню, слухаючи перекази про те, що молитви з уст Микити відганяли посуху і приборкували пожежі.

Прикмети на 13 лютого

Якщо сонце в колах, то буде хороший урожай.

Дрова в печі димлять, шиплять і погано розпалюються – до потепління.

Білий вогонь в печі – до відлиги, червоний – до морозу.

Слабка тяга в печі – на сиру погоду, сильна на мороз.

Якщо птиці на морозі в снігу риються або співають біля будинку, буде сира погода.

Вдень іній видно – вночі снігу не буде.

Ясна ніч – до сонячної погоди.

Ворони голосно кричать – до хуртовини або сніжного бурану.

Кола на сонці видно – до врожайного року.

Що не можна робити 13 лютого:

Грати з вoгнем.

Постарайся в цей день взагалі не використовувати або максимально використовувати сірники, запальнички, а також вoгненeбезпечні речовини.

Читайте також: Читати потрібно вранці 1 раз. Перевірте, на собі! Ця молитва закликає вашого Ангела-Охоронця

Це може стати причиною небажаних наслідків.

Зневажливо ставитися до оселі.

Вважається, що в цей день лісовик любить робити капості в будинку, тому слід особливо пильно стежити за всім, що відбувається в домі, частіше прибирати, не залишати дрібні ремонтні роботи на потім.

Виходити з дому без вагомої причини.

У цей день дуже легко накликати на себе неприємності, тому якщо на це немає необхідності, краще залишайся вдома з ранку до вечора.

Оприлюднено 13 лютого 2019 року.

You cannot copy content of this page