fbpx

Путін активно просуває ідею “режиму припинення вогню” з Україною, щоб підготуватися до нового наступу

Кремль знову взявся за активне просування ідеї початку перемовин з Україною, та попри це не збирається від свого бажання продовжити війну з Україною. Вся ця інформаційна буря робиться виключно з однією метою – отримати такий бажаний режим “припинення вогню”, а час “паузи використати для підготовки до нового наступу у лютому-березні 2023 року.

Про це пише Українська Правда з посиланням на російське видання “Meduza”, яке в Росії внесли у список “іноземних агентів”.

За даними видання, останні кілька тижнів представники кремля щоразу частіше виносять на обговорення тему про переговори з Україною чи країнами Заходу – і, за даними видання”, Володимир Путін справді обмірковує можливість поновлення переговорів, незважаючи на відмову Володимира Зеленського вести з ним переговори після незаконної анексії 4 областей України.

Нагадаємо, Україна останнім часом неодноразово відкидала можливість переговорів із Путіним. А на початку жовтня президент країни Володимир Зеленський підписав указ, у якому констатується “неможливість переговорів із президентом РФ Володимиром Путіним”. Цей документ було ухвалено у відповідь на «референдуми» про анексію українських територій.

Журналісти видання зазначають, що Путін хоче, щоб Росія зберегла контроль над територіями на Донбасі, і “взагалі не хоче обговорювати Крим”. За словами двох джерел видання, близьких до Кремля, й одного співрозмовника, близького до уряду рф, ці позиції не змінилися.

“Однак, за інформацією співрозмовників “Медузи”, російська влада розробила новий “тактичний варіант”. Він передбачає не укладання повноцінного мирного договору, а запровадження тимчасового режиму припинення вогню.

Домовитися про це, за задумом Кремля, могли б російські та українські військові без залучення перших осіб обох держав.

За словами джерел “Медузи”, близьких до Кремля, ймовірно, заради цього договору російська влада готова відвести війська як мінімум із частини зайнятої території Херсонської області”.

Заступник голови проросійської адміністрації Херсонської області Кирило Стремоусов уже сказав , що мешканцям «варто виїхати в інші регіони Росії на безпечну відстань від бойових дій, не ускладнювати маневреність військових». А російський віце-прем’єр з будівництва Марат Хуснуллін оголосив , що уряд допомагатиме виїхати жителям підконтрольної Росії території Херсонської області та надасть їм безкоштовне житло.

«Зараз утримати Херсон дуже складно, а вихід військ з області можна зробити жестом доброї волі та кроком назустріч Україні», — пояснив один із співрозмовників «Медузи», близьких до Кремля.

За словами джерел “Медузи”, зараз Кремль намагається “вплинути на західних лідерів” і президента Туреччини Реджепа Ердогана, щоб ті “переконали” Україну повернутися до переговорів із Росією. Співрозмовники «Медузи» стверджують, що у цих розмовах із лідерами інших країн російські представники наводять «простий аргумент — треба уникнути жертв серед мирного населення». Відбувається це на тлі нещодавніх масованих ракетних обстрілів українських міст, які почалися після підриву Кримського мосту та успішного контрнаступу українських військ.

Водночас, джерела «Медузи» підкреслили, що Володимир Путін не збирається відмовлятися від продовження війни — а можливий режим припинення вогню сподівається використовувати для підготовки до нового наступу. За його задумом, за цей час російській армії вдасться підготувати мобілізованих і хоч якось компенсувати втрати в техніці.

За планом Кремля, пояснили джерела «Медузи», «новий повномасштабний наступ» може розпочатися приблизно у лютому-березні 2023 року. Раніше за такою тактикою діяла українська армія, яка спочатку кілька місяців готувала мобілізованих, а потім з їх допомогою провела успішний контрнаступ у Харківській та Херсонській областях.

Фото: колаж. 10/14/2022

You cannot copy content of this page