fbpx

Путін всіх переграв? Чому ж тоді ціни на газ летять вниз?

На тлі чергового повідомлення з росії, що вона перекриває «Північний потік-1» на тлі якоїсь поломки, європейський ринок газу за три дні обвалився на 1000 доларів.

В понеділок ціна впала на 17%, у вівторок ще на 6,5%, а в середу ще на 13 % і фьючерси на газ з поставкою в жовтні вже коштують 2450 доларів за тисячу кубометрів.

І все ж було зроблено для того аби такого обвалу не сталося: і «Північний потік -1» відключали, і газ Франції перекривали, а в Італію скорочували. Не помогло.

За три дні ціна на газ втратила 1000 доларів, відповідно знизилися й ціни на електроенергію, наприклад в Німеччині вартість одного мегават за годину впала вдвоє: з 1050 євро до 545 євро.

Вся справа в тому, що Європа наповнює свої газосховища з неймовірними темпами і випереджає графік на місяць. Франція наповнила сховища на 90%, тому те, що росія відмовилася постачати газ французькій Engie, яка є найбільшим споживачем російського газу в країні, є «використанням енергії як зброї» – сказав Аньєс Паньє-Рюнаше.

Йон Трісі, видавець Fuller Treacy Money каже, що скоро російський газ не буде купуватися, бо його не буде куди закачувати.

«Щоб цього добитися (наповнення газосховищ), газ купували не дивлячись на ціни. А вони росли на передбаченні, що Європу чекає небувала енергетична криза. Але вона може бути не небувалою, а просто кризою. І це означає, що ми підходимо до кінця безрозбірного скуповування до фізичного обмеження зберігання, а отже, газ просто не буде куди закачувати», – каже Трісі.

Фото: колаж.

09/02/2022

You cannot copy content of this page