fbpx

Рецепт смачного домашнього квасу. Такий як ми купували в дитинстві з бочки. Швидше записуйте рецепт.

Квас з цикорію – простий у приготуванні освіжаючий напій, який можна зробити за декілька годин в домашніх умовах. Смак нагадує радянський квас з бочки, але без хлібних ноток і щедрої стійкої піни. Міцність – 0,5-1,5% об.

Підійде будь-який розчинний цикорій без ароматичних і інших добавок. Якщо цикорій замінити ячмінним напоєм, то смак майже не змінитися, тільки колір вийде темнішим.

Кількість цукру можна змінювати на свій розсуд в діапазоні від 350 до 600 грам, регулюючи солодкість, в рецепті вказані пропорції для приготування квасу з кінцевим вмістом цукру 8-9%. Лимонна кислота потрібна для стабілізації кислотності сусла, вона не тільки покращує смак, але і сприяє бродінню, тому додавати обов’язково. Сухі дріжджі можна замінити пресованими (потрібно в 5 разів більше), але тоді в квасі можуть з’явитися бражні нотки смаку.

Інгредієнти на 5 літрів:

  • вода – 4,5 літри.
  • цукор – 450 грам.
  • лимонна кислота – 1 чайна ложка (з гіркою).
  • розчинний цикорій (порошок) – 2 столові ложки (з гіркою).
  • сухі хлібопекарські дріжджі – 1,5 чайної ложки (без гірки).

Рецепт квасу з цикорію:

1. Воду довести до кипіння в каструлі мінімум на 6 літрів. Зменшити потужність нагріву до середньої. Внести цукор і перемішувати до повного його розчинення.

2. Проварити 3-5 хвилин, знімаючи піну з поверхні. Після того як піна більше не буде з’являтися, вимкнути вогонь. Варка знищить всі патогенні мікроорганізми в цукрі.

3. Додати цикорій, перемішати. Охолодити сусло до температури нижче 35 ° C (можна до кімнатної). Внести лимонну кислоту і дріжджі. Перемішати.

Увага! Температура повинна бути обов’язково нижче 35 ° C, інакше дріжджі просто «зваряться» і квасне сусло не заграє.

4. Поставити каструлю на 2 години в темне місце з кімнатною температурою. Для захисту від комах накрити марлею. Перемішувати сусло кожні 30 хвилин. В кінці повинно бути явно видно ознаки бродіння: піна на поверхні, шипіння і легкий кислуватий запах.

Якщо залишити бродити на 12-24 години, то вийде алкoгoльний квас з цикорію міцністю 2-5%.

5. Перелити квас що бродить в чисті пластикові пляшки (без осаду), залишаючи мінімум 5-6 см вільного простору. Перед закручуванням пляшки злегка здавити, щоб рідина виявилася біля самого горлечка. Це забезпечить відсутність доступу кисню.

Замість пластикових пляшок можна використовувати банки з капроновими кришками або взагалі наповнити графин, але тоді квас буде не таким газованим, а термін зберігання скоротитися максимум до двох діб.

6. Залишити пляшки на 3-6 годин в темному місці з кімнатною температурою. Етап вважається пройдений, коли пляшки випростались і стали твердими.

7. Перенести домашній квас з цикорію в холодильник або підвал. Залишити на 3-4 години, поки напій не стане холодним, після його можна пити.

Увага! Щоб уникнути розриву пляшки періодично потрібно перевіряти тиск який у них сформувався, при необхідності випускаючи газ, якщо пляшки роздулися до неприродних розмірів або стали дуже твердими.

Термін придатності – до 5-ти днів, але краще робити напій невеликими партіями і випивати за 1-2 дні.

You cannot copy content of this page