fbpx

Робіть цe, і дитина буде зацікавлена навчанням

Всі мами і тати, без винятку, дуже хочуть, щоб їх дитина добре вчилася, але як це не дивно – не докладає до цього ніяких зусиль. Зовсім не правильно перекладати всю відповідальність за освіту власної дитини на вчителів. Дорослі повинні зацікавити і підтримати малюка, який тільки починає знайомитися зі школою.

Ця проблема виникає, якщо ваша дитина надто зайнята поза школою. Можливо вона захоплена якимось видом спорту або залежна від комп’ютерних ігор. У сучасному світі це зустрічається набагато частіше. Слід звернути увагу на поведінку дитини. Проблеми в стосунках з однокласниками або розбіжності з учителем можуть стати причиною небажання ходити в школу.

Як же зацікавити дитину навчанням?

По-перше, потрібно запастися терпінням, тому що все, що відбувається в школі для дитини – нове. Багато батьків намагаються вибрати найкращу школу з поглибленою програмою, але іноді занадто високі навантаження відбивають у школяра бажання вчитися. Спочатку весь процес навчання повинен проходити в легкій ігровій формі, так малюкові буде легше звикнути.

Завжди допомагайте виконувати домашнє завдання, але не намагайтеся вирішити все самі. Ваша роль повинна плавно зводитися лише до перевірки роботи, інакше існує ризик того, що дитина буде лінуватися і зовсім перестане робити уроки самостійно.

Не скупіться на похвалу, навіть за маленькі досягнення. Дитина повинна розуміти, що всього добилася сама, а не завдяки випадковості або чиїсь допомозі.

Найкраща мотивація для школяра – це впевненість у власних силах.

Дайте йому можливість приймати рішення і нести за них відповідальність. Не обійтися, звичайно, і без «шишок». Кілька разів дитина може отримати погану оцінку за невиконане домашнє завдання, але такий досвід неодмінно зробить її організованішою.

Підлітки і їхні проблеми з навчанням

Тут можливо в усьому винен конфлікт з однолітками, візьміть ініціативу в свої руки. Часто грамотно організоване дозвілля дуже зближує однокласників, і вчорашні «вороги» легко стають друзями.

Іноді причиною поганих оцінок може стати упереджене ставлення вчителя. В такому випадку постарайтеся спокійно поговорити з педагогом і переконати, що його предмет дуже важливий для вашої дитини і, можливо, вона продовжить вивчати його в університеті. Часто такий прийом дає результати, і вчитель починає ставитися до учня набагато м’якше.

Поради батькам

Не женіться за відмітками, а цінуйте знання, які дитина отримає в школі. Важливо, щоб вона навчився думати, аналізувати і самостійно знаходити інформацію, а не машинально заучувати уроки.

Не застосовуйте погpози і фізичні покаpaння. Такі методи провокують агpесію і нeнависть.

Відмовтеся від фінансових заохочень і штрафів. В такому випадку ви ризикуєте перетворити сімейні відносини в товарно-грошові.

Ніколи не пускайте процес навчання дитини на самоплив, вважаючи, що вчитель зможе зацікавити і прищепити любов до знань. Тільки батьки досконало знають свою дитину і зможуть знайти до неї правильний підхід.

Опубліковано 16 лютого 2019 року

You cannot copy content of this page