fbpx

Робота для студентів на літо: де і скільки можна заробити

Навчальний рік студентів добігає кінця, і до наступного року є вільні три місяці. На ринку вакансій з’являється багато сезонних пропозицій, якими скористається частина молоді, йдеться в сюжеті ТСН.

Олексій Штепенко жартує, що влітку хотів би попрацювати в офісі, бо там є найважливіше в спеку – кондиціонер. Але насправді шукає собі роботу офіціанта. Минулого літа він заробляв по 6 тисяч гривень на місяць, цього ж хоче отримувати не менше 10. Він зізнається, що зі студентами роботодавці в галузі обслуговування вчиняють по-різному.

“Десь сплачують, десь ні, десь намагаються вивертатися. Це залежить від персоналу”, – розповів він.

21-річна Світлана четвертий рік поспіль улітку працює вожатою. Після закінчення університету буде вчителькою, але сезонна робота настільки сподобалася, що планує і надалі їздити в табір. “Постійно в русі якомусь. І немає часу нудьгувати”, – пояснює вона. За одну зміну вожатому в Києві платять 2,5 тисячі гривень, і трохи більше, якщо табір виїзний.

Читайте також: Українець Денис із Дніпра вразив сумою, яку заробив за рік в Ізраїлі

Рекрутер розповідає, що літніх робіт є до тисячі варіантів як у Києві, так і в курортних містах. Працевлаштовують на них офіційно – можна бути аніматором, діджеєм, оператором батутних парків, матросом-рятівником, прибиральником територій, продавцем тощо. Продавати солодощі в Трускавці можна за 3,5 тисячі гривень, продавець морозива може розраховувати на 5 тисяч, офіціант – на 6-7 тисяч без урахування чайових.

Рекрутери нагадують, що літо є чудовою можливістю і підзаробити, і спробувати себе в чомусь новому. Але фахівці радять молодим працівникам уважно читати умови, під котрими вони підписуються. “Якщо він йде на рятівника і вважає, що він буде тільки рятувати потерпілих – а ще є пункт зберігати обладнання, керувати шезлонгами. То він каже: тю, я ж на це не підписувався. А в вакансії це було. А він не розгледів”, – розповідає експерт із працевлаштування Тетяна Пашкіна.

Власниця салонів краси Ноа Кременчуцька багато працює зі студентами і дійшла висновку, що мотивувати до роботи мають не лише гроші, а й інтерес. “Інакше будь-яка можливість заробити більше – і вітром здує. А якась внутрішня мотивація – вона, безумовно, дає більш стабільного робітника”, – міркує вона.

А от для тих українських студентів, які навчаються закордоном, влаштуватися в Європі на роботу значно важче, бо там треба отримати спеціальний дозвіл. Студентка філософського факультету у Відні Агнеса Самборська хоче працювати в модній індустрії, тому підробляє консультантом у магазинах. “Період очікування на дозвіл займає близько трьох тижнів, після чого студент має право працювати 20 годин на тиждень. Заробітня плата в Австрії у студента становить приблизно 7-10 євро за годину”, – розповіла вона.

You cannot copy content of this page