fbpx

російська федерація за вісім років війни проти України порушила близько 400 міжнародних договорів – Зеленський

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час звернення до учасників Копенгагенського демократичного саміту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Слово – це завжди основа закону. Це завжди основа договору. Конвенцій, статутів, декларацій і, звичайно, меморандумів. Тільки за час війни росії проти України, яка триває, нагадаю вам, не з 24 лютого, а з 2014 року, росія порушила близько чотирьохсот різних міжнародних договорів, сторонами яких є наші держави», – наголосив Зеленський.

Він уточнив, що йдеться, зокрема, про Статут ООН; Конвенцію ООН про боротьбу з фінансуванням теpоpизму; Конвенцію ООН щодо запобігання злoчину гeноциду та покарання за нього; корпус конвенцій, що регулюють закони та звичаї війни; Міжнародну конвенцію для захисту усіх осіб від наcильницького зникнення; Конвенцію про захист культурних цінностей у випадку збpойного конфлікту; Конвенцію ООН про ліквідацію всіх форм pасової дискpимінації; Конвенцію ООН з морського права.

«Від ключових глобальних документів можна перейти до фундаментальних для Європи. російська держава порушила: Заключний акт НБСЄ 1975 року, Європейську конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод, Статут Ради Європи», – зауважив Зеленський.

«Чого тепер варті слова про ядерне роззброєння, якщо на Україну, у якої забрали третій за потужністю ядерний арсенал, здійснила напад держава, яка була серед тих, хто підписався під зобов’язанням утриматися від агресії і яка досі залишається ядерною державою?» – згадав президент і про Будапештський меморандум.

Фото: president.gov.ua.

06/10/2022

You cannot copy content of this page