fbpx

Російські сили відповідальні за атаки на ЗАЕС Інститут вивчення війни

В черговому аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) йдеться про те, що попри звинувачення росії, що Україна атакує ЗАЕС, більш вірогідним є те, що саме російські сили відповідальні за кінетичні атаки на ЗАЕС та навколо неї. Проте, вони не підтверджують позицію українського ГУР, бо ті «не надали чітких доказів».

“Російські джерела звинуватили українські сили у вогні по ЗАЕС, але Росія не надала чітких доказів того, що українські війська завдали удару по АЕС. ГУР України заявило, що російські війська навмисно завдали мінометних ударів по зольниках ЗТЕС. ГУР також не надала чітких доказів на підтримку своїх претензій”, — зазначили в ISW.

Далі вони додали, що їх більше насторожує нездатність росіян надати однозначні докази широкомасштабних обстрілів українськими військовими, оскільки вони контролюють територію і можуть надати більш переконливі докази набагато легше, ніж Україна.

20 серпня ГУР повідомило, що російські чиновники відсторонили українських працівників ЗАЕС і наказали їм залишатися вдома на невизначений термін. Очевидно, що вони все ще залишаються відсутніми за наказом росії, незважаючи на надзвичайну ситуацію, – зазначили аналітики.

ISW зазначили, що російські війська також сильно мілітаризували ЗАЕС з моменту її захоплення, хоча об’єкт перебуває далеко від лінії фронту та не має ризику неминучої наземної атаки з боку України.

«Відповідно до цієї моделі діяльності, набагато більш вірогідним є те, що саме російські сили відповідальні за кінетичні атаки на ЗАЕС та навколо неї», – зазначили в ISW.

Фото: скрін.

08/26/2022

You cannot copy content of this page