fbpx

Росія створила потужну кліматичну зброю: які наслідки це може мати

Росія і Китай працюють над спільним проектом іонізації атмосфери Землі і вже провели експерименти.

Як ідеться в статті газети South China Morning Post, цю суперечливу технологію можна застосовувати у військових цілях.

Уточнюється, що обидві країни провели як мінімум п’ять експериментів із нагрівання верхньої частини повітряної оболонки на висоті 500 кілометрів за допомогою багатофункціонального радіокомплексу “Сура”, призначеного для вивчення іоносфери — оболонки з високою щільністю вільних електронів.

Тест 7 червня викликав електромагнітні обурення, які зачепили площу в 126 тисяч квадратних кілометрів. Через п’ять днів учені провели експеримент, домігшись збільшення температури іонізованого газу більш ніж на сто градусів Цельсія.

Обурення в іоносфері були зареєстровані науково-дослідним супутником Zhangheng-1, призначеним для моніторингу електромагнітних полів і хвиль в атмосфері. Уточнюється, що навіть слабкий пучок радіовипромінювання може викликати помітні збурювання. Подібне явище може спостерігатися перед землетрусами, що робить Zhangheng-1 придатним для передбачення стихійних лих.

За даними видання, обурення в іоносфері можуть порушувати супутниковий зв’язок потенційного противника. Китай будує аналог російської “Сури” й американського HAARP, який зможе іонізувати атмосферу над Південно-Китайським морем.

“Таке міжнародне співробітництво дуже рідко зустрічається в Китаї”, – сказав професор Го Лісінь, декан школи фізики й оптоелектроніки в Університеті Xidian у Сіані.

Уточнюється, що “Сура” вважається першою в світі великомасштабною спорудою, побудованою в 1981 році. Вона дозволила радянським вченим маніпулювати небом як інструментом для військових операцій.

Джерело.

You cannot copy content of this page