fbpx

Росія вдарила по об’єктах критичної інфраструктури в Україні. П’ять областей повністю або частково було знеструмлено

Увечері 11 вересня п’ять областей України повністю чи частково залишились без електроенергії. Заступник голови офісу президента України Кирило Тимошенко заявив , що без світла залишилися Харківська, Сумська, Полтавська, Дніпропетровська, Донецька області. У деяких регіонах також виникли проблеми із водопостачанням. «Перебої зі світлом можуть трапитися по всій країні. Окупанти хочуть залишити нас без світла, води та тепла», – заявив Тимошенко.

За словами Тимошенка, це сталося після того, як під Харковом «двома крилатими ракетами потрапили по об’єктах критичної інфраструктури». Радник глави офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що Росія вдарила по ТЕЦ-5 у Харкові – одній з найбільших теплоелектростанцій в Україні.

ЗМІ повідомляють, що у Харкові після відключення електроенергії зупинилося метро, а в Полтаві через перепади напруги спалахнули тролейбуси.

У частині регіонів, за словами Кирила Тимошенка, відновили подачу електрики (у Сумській та Дніпропетровській областях), а також водопостачання (у Сумській та Полтавській областях), в інші проблеми продовжуються. У Харківській області, зокрема у Харківському районі, також поступово почали відновлювати електропостачання.

В офісі Зеленського вважають, що атака пов’язана із відступом російських військ у Харківській області. Про це заявив Михайло Подоляк, який назвав удар «боягузливою відповіддю за втечу своєї армії з поля бою». Після того, як 5 вересня Збройні сили України розпочали контрнаступ у Харківській області, російські війська почали відступати і називали це не відступом, а «операцією зі згортання та організованого перекидання військ» для «нарощування зусиль на Донецькому напрямку».

Російський ракетний удар по критичній інфраструктурі України був актом відчаю після величезних втрат і відступу. Про це написав у Twitter речник МЗС Олег Ніколенко, пише “Європейська правда”.

“Росія вдарила по критичній інфраструктурі України. Цілями були електростанції, що призвело до масових відключень електроенергії. Це акт відчаю після величезних втрат і відступу Росії на сході України”, – йдеться у повідомленні.

11 вересня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що з початку вересня Україна повернула під свій контроль понад три тисячі квадратних кілометрів території. В американському Інституті вивчення війни заявили , що це більше, ніж російська армія захопила з квітня.

Фото: скрін з відео.

09/12/2022

You cannot copy content of this page