fbpx

Росія заблокувала підсумковий документ конференції щодо Договору про нерозповсюдження ядерної зброї

Конференція ООН щодо Договору про нерозповсюдження ядерної зброї завершилася без підсумкового комюніке, – пише АР.

Представник від росії – Ігор Вишневецький, заявив, що «консенсусу щодо цього документа, на жаль, немає», бо не лише росія, а й багато інших країн не згодні з «низкою питань» на 36 сторінках проекту угоди.

Очевидно, що росію не влаштувала критика в документі захоплення військами рф найбільшої в Європі української атомної станції.

Підсумковий документ потребував схвалення всіх країн на конференції, які є учасниками договору, спрямованого на стримування та нерозповсюдження ядерної зброї.

Конференція ДНЯЗ має проводитись кожні п’ять років і має різні теми, так в 2015 вона теж завершилася без угоди через серйозні розбіжності щодо створення на Близькому Сході зони, вільної від зброї масового знищення.

Цьогоріч темою конференції стало й вторгнення росії в Україну, яке призвело до заяв з боку російського президента Владіміра Путіна про те, що РФ є «потужною» ядерною державою і що будь-яка спроба втручання призведе до «небачених наслідків» і як доказ росія привела свої ядерні сили в стан підвищеної готовності.

Хоч Путін далі пом’якшив свої заяви, сказавши, що «ядерну війну неможливо виграти її ніколи не можна розпочинати». Проте початкова погроза глави Кремля, окупація Запорізької АЕС, захоплення Чорнобильської АЕС – «відновили глобальні побоювання щодо чергової ядерної надзвичайної ситуації».

Чотири посилання в проєкті заключного документа, що стосуються ситуації на ЗАЕС, передбачали висловлення «серйозної стурбованості військовими діями» на об’єкті та інших атомних станціях. Договір також повинен був визнати втрату Україною контролю та неспроможність Міжнародного агентства з атомної енергії забезпечити захист ядерного матеріалу станції. Крім того, угода мала підтримати спроби МАГАТЕ відвідати Запоріжжя, щоб переконатися у відсутності перенаправлення ядерних матеріалів, поїздку, яку директор агенції сподівається організувати найближчими днями.

У проекті угоди також висловлено «серйозне занепокоєння» з приводу безпеки ядерних об’єктів України, зокрема ЗАЕС, і підкреслена «надзвичайна важливість забезпечення контролю з боку компетентних органів України».

«За» договір були: Індонезія від імені 120 країн, ЄС від імені 56 країн, США і «проти» росія в особі голови російської делегації Андрєя Бєлоусова, що заявив, мовляв конференція стала «політичним заручником» країн, які «отpуюють дискусії» політичною мовою щодо України та мають намір «звести рахунки з Росією, порушуючи питання, які безпосередньо не стосуються договору».

«Ці держави, а саме Україна та прихильники київського режиму, несуть повну відповідальність за відсутність кінцевого позитивного результату», – заявив він.

«Росія є причиною того, що ми сьогодні не маємо консенсусу. Зміни в останню хвилину, яких прагнула Росія, не мали другорядного характеру. Вони мали на меті прикрити очевидний намір Росії стерти Україну з карти світу», – сказав спеціальний представник США з питань нерозповсюдження ядерної зброї Адам Шейнман.

Фото: zn.ua.

08/27/2022

You cannot copy content of this page