fbpx

Росія змогла захопити Чорнобильську АЕС завдяки шпигунам – Reuters

Чорнобильську АЕС росіяни захопили в перший день повномасштабного вторгнення 24 лютого і безперешкодно просувалися зоною до Києва. Тоді і зараз виникало маса запитань – як таке могло статися.

За даними видання Reuters, яке провело власне розслідування, це сталося через підкупи українських чиновників російськими агентами. Видання пише, що в листопаді 2021 року росія відправила своїх агентів на ЧАЕС аби підготувати «ґрунт» для безкровного захоплення.

“Джерело, безпосередньо знайоме з планом вторгнення, повідомило, що у листопаді 2021 року Росія почала посилати в Україну агентів розвідки під прикриттям, яким доручено встановити контакти з посадовими особами, відповідальними за безпеку Чорнобильської АЕС. Метою агентів було забезпечити відсутність збройного опору після приходу російських військ”, – пише видання з посиланням на власне джерело.

Джерело стверджує, що “Чорнобиль також був пунктом передачі документів зі штаб-квартири СБУ. В обмін на гроші українські чиновники передали російським шпигунам інформацію про військову готовність України”.

Reuters каже, що не могли точно перевірити твердження джерела, але зараз триває як мінімум три розслідування щодо людей, які працювали на Чорнобильській АЕС. Згідно документів та інтерв’ю, які агентство провело в росії та Україні, можна говорити, що ворожі агенти проникли дуже глибоко в структуру керівництва ЧАЕС.

В ході розслідування виявили як мінімум двох осіб, які підозрюються в наданні інформації російським агентам або іншому сприянні їм у захопленні об’єкту.

Секретар РНБО Олексій Данілов сказав, що “окрім зовнішнього ворога, у нас, на жаль, є внутрішній ворог, і цей ворог не менш небезпечний”. За його словами, на момент вторгнення були агенти в українських секторах оборони, безпеки та правоохоронних органів. Він відмовився назвати імена, але сказав, що таких зрадників необхідно “нейтралізувати” за будь-яку ціну.

Однак, в одному російська розвідка досягла успіху – посіяла недовіру всередині України та продемонтрувала недоліки роботи СБУ.

Фото: УНІАН.

07/29/2022

You cannot copy content of this page