fbpx

Росіяни обурюються, що фіни забирають гроші на митниці

Забрали одну купюру в п’ятдесят євро, тринадцять купюр по сто євро, дві – по двадцять євро… Ось таку приблизно історію розповів петербуржець Юрій російському виданню «Фонтанка».

Історія цього пана починалася просто прекрасно – полетів він в Європу і вже вертався назад машиною через митний пункт Ваалімаа, коли трапилися на його шляху фінські митники.

«Коли пройшли паспортний контроль на фінській митниці, підійшли митники і я спитав на англійській: «Ви хочете подивитися машину?». І видно, накликав на себе перевірку. Вони подивилися все і почали питати: «У вас є готівка в євро? Яка у вас сума?». Я сказав, що є 1390 євро. Попросили показати. Відкрив гаманець, дістав всі гроші – рублі, динари, євро – дав всі. Вони відібрали тільки євро, інше повернули, а потім кажуть: «Накладені обмеження і ви не можете вивозити євро в росію»», – розповідає Юрій.

Далі чоловікові запропонували або передати комусь гроші, хто їде в Європу, або гроші залишаться в Фінляндії, доки чоловік не вернеться в Європу, той вибрав останнє. Чоловік попросив надати документи, згідно яких діється таке безчинство і ті надали йому витяг на російській мові, де написано: «Вивезення купюр офіційної валюти ЄС в росію заборонено». Виключеннм є гроші для «особистого користування», а це  «гроші на ночівлю, харчування, пересування чи для покупок», але точна сума не вказана – все на розсуд митників.

«В даній забороні не існує нижнього порогу. Зверніть увагу, що санкції можуть торкатися будь-якої суми, навіть, якщо про неї не слід подавати декларацію на митниці», – йдеться в пам’ятці.

Це не поодинокий випадок, а вже звична справа і росіяни діляться історіями та хитрощами аби уникнути санкцій. Так, в чаті «На граніце» в Telegram описують схожі випадки, наприклад, в Імаирі вилучили 9400 євро дрібними купюрами. Проте, зазначають, що фіни не особливо ретельно перевіряють і вірять на слово, що росіянин везе «300 євро».

Зазначають, що така ж ситуація стосується і підсанкційних товарів: якщо купити в Європі айфон і показати його на таможні, то його забирають. Тому радять викидати коробку з-під новенького смартфону і знімати захисне скло-тоді є шанс його провезти.

Фото: pixabay. 08/29/2022

You cannot copy content of this page