fbpx

Ще й досі вірите в гороскопи? Ось, чому не варто цього робити

Ще й досі вірите в гороскопи? Ось, чому не варто цього робити.

Чи знаєте ви свій знак зодіаку? Що за питання! Навряд чи можна знайти людину, яка хоча б раз в житті не читала свій гороскоп, нехай навіть з самим скептичним виразом обличчя. І хоча астрологію вважають псевдонаукою, так і хочеться дізнатися, що день завтрашній нам готує.

І якби ж то тільки дозвільний інтерес. Справа в тому, що багато передбачення і гороскопи дійсно збуваються. Але відбувається це зовсім не з тієї причини, що Юпітер у Водолії, а Місяць у Тельці.

1) Ефект Барнума

Ефект Барнума – це спосіб маніпуляції (впливу на людину) за допомогою узагальнених фраз і характеристик. У 1830 роках працював в цирку вправний маніпулятор Фінеас Тейлор Барнум, в честь якого і названий цей спосіб управління людиною.

Люди беруть туманний, загальний опис особистості як унікальне і відповідне тільки їм. Одним з перших таку закономірність помітив психолог Бертрам Форер. Це спостереження було названо ефектом Барнума – на честь циркового артиста та майстра маніпуляцій Фінеаса Барнума. Цей ефект донині активно використовують в сфері астрології, хіромантії і парапсихології. Але ж все досить просто.

Потрібно створити опис, який легко застосувати до абсолютно будь-якої людини.

Наповнити його позитивними характеристиками для підвищення почуття власної значущості.

Посилатися на авторитетну думку експертів, людей, яким довіряють.

Як бачимо, створити астропрогноз для будь-якої людини і потрапити в яблучко зовсім не складно. Якщо правильно написати текст, то кожен вирішить, що це точно про нього.

2) Ефект Розенталя, або ефект навіювання.

Якщо ви прочитали гороскоп, в якому вам обіцяли успіх і неймовірне везіння, то ви будете помічати тільки хороші моменти дня, а на невдачі просто не звертати уваги.

Всі люди грають велику кількість ролей. На роботі вони відповідальні співробітники, в магазині – покупці, а вдома – турботливі батьки. Тому, дізнавшись свій знак зодіаку, вони сприймають це як чергову роль і починають відповідати, граючи злопам’ятного Скорпіона або господарського Тельця.

Таким чином, не варто сприймати гороскопи інакше, ніж просто розвагу.

PS.

Найчастіше до астрологів звертаються люди, які вважають себе не дуже щасливими і побоюються майбутнього. Ці «симптоми» пояснюють великий інтерес до астрології, який особливо підігрівається в роки криз, реформ, економічної нестабільності і туманних перспектив.

Людям в такі моменти особливо потрібна позитивна інформація про їх характер і про майбутнє, яка виходить з авторитетних джерел. В такому випадку астрологію і складання прогнозів можна вважати свого роду допомогою, яка послаблює хвилювання і неспокій перед завтрашнім днем.

Ось тільки тут криється підступ . Замість того щоб докласти зусиль, а потім змінити своє ставлення до життя, людина вирішує, що від нього нічого не залежить. Всьому виною дата народження – це доля, а проти долі не підеш. Люди знімають з себе відповідальність за своє життя і починають плисти за течією прогнозів.

Беріть відповідальність за своє життя і події в своєму житті в свої руки.

Без підпису.

Текст підготували – intermarium.news. Передрук без гіперпосилання на intermarium.news – заборонено.

You cannot copy content of this page