fbpx

Що буде з цінами на цукор в Україні

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин заявила, що ціни на цукор хоч і виростуть, але не суттєво. Україна повністю забезпечує себе цукром і працюють цукрові заводи та є необхідні посіви цукрових буряків.

Проте є загроза, що через високі ціни на газ скоротиться кількість працюючих цукрових заводів.

“Однак зазвичай цукрові заводи працюють кілька місяців з початку збору врожаю цукрових буряків. І в даному випадку працюючим заводам буде необхідно більше часу, щоби переробити весь урожай”, – сказала Литвин у коментарі РБК-Україна.

Цьогоріч під даною культурою знаходиться 179 тис. га посівів, що становить 80% посівів минулого року, але за сприятливих погодних умов варто очікувати хороший урожай.

Загалом, потребу України в цукрі оцінюють в 1,2 млн т. Тут варто відмінусувати тих громадян, які покинули країну через війну.

“Урожай нового року імовірно дозволить перекрити внутрішню річну потребу України, тому переживати за наявність цукру впродовж наступного року підстав немає”, – додала Литвин.

Але ціни на цукор зростуть, проте не суттєво.

“З одного боку, значно зростає вартість природного газу, який є важливою складовою у виробництві цукру. З іншого боку, будемо мати достатню пропозицію при обмеженому попиті в порівнянні з попередніми роками. Тому виробники цукру будуть змушені піднімати ціну на цукор, щоб отримати хоча б мінімальний рівень рентабельності. І саме закриття 10 цукрових заводів свідчить про те, що балансувати виробникам цукру буде важко”, – сказала аналітик.

Хоч зараз і йде зростання цін на цукор, але за даними аналітиків, це пов’язано з початком сезону консервування.

Фото: pixabay.

08/18/2022

You cannot copy content of this page