fbpx

Що собою представляє міцелярна вода? Чи потрібно її змивати

Не можна протерти нею лице і думати, що всі проблеми вирішені. Навпаки, в цей момент вони якраз починаються.

Міцелярна вода – одна з найбільш популярних косметичних засобів. Нею користуються як юні дівчата, так і жінки в розквіті сил. Багато представниць прекрасної статі помилково вважають, що міцелярна вода може відразу замінити всі засоби по догляду за шкірою. Але, на жаль, це не так.

Тому в цьому матеріалі я хочу розповісти про те, як вибрати щадну і нешкідливу для шкіри міцелярну воду, як правильно її використовувати і чи є в ній необхідність взагалі.

Що собою представляє міцелярна вода?

Міцелярна вода в ідеалі – це м’який очищаючий засіб, головним завданням якого є видалення забруднень і частинок шкірного жиру без шкоди для гідроліпідного балансу. Весь секрет міцелярної води полягає в міцелах: це маленькі фізико-хімічні частинки, що складаються з гідрофільних і гідрофобних решток. Перша любить воду, друга – жири.

До попадання на шкіру вони живуть в глобулярних утвореннях у водному розчині, нагадуючи ягоди малини. “Жирові” кінці направлені всередину, а “водні” – назовні. Усередині кожної міцели знаходиться поверхнево-активний інгредієнт. Коли міцели потрапляють на шкіру людини, активний інгредієнт починає збирати забруднення, розчиняючи їх, а вода просто випаровується.

Змивати міцелярну воду чи ні?

Класична міцелярна вода не вимагає змивання, оскільки до її складу не входить cпирт або інші агpесивні компоненти, які можуть спровокувати подразнення шкіри. Приблизно на 95% вона складається з очищеної води, масел і спеціальних емульгаторів.

Міцелярну воду, зроблену на основі лаурил глюкозиду (Lauryl Glucoside), кокоглюкозиду (Coco Glucoside) або полоксамеру (Poloxamer 188, Poloxamer 407), дійсно можна не змивати. Ці компоненти є низькоподразливими. Але є важливий нюанс: завжди треба враховувати індивідуальні особливості шкіри.

Також добре, якщо до складу засобу входить пантенол, фруктові або рослинні екстракти, ефірні масла, квіткова вода, тензін, гліцерин (рослинний), корисні мікроелементи, вітаміни. Ці нешкідливі складові “правильної” води допоможуть зменшити секрецію сальних залоз, зволожити і заспокоїти шкіру.

Але якщо на етикетці міцелярної ви побачили хоча б один такий компонент, як поліетиленгліколь (Polyethylene glycol), пропіленгліколь (Propylene Glycol), етиловий спирт (Alcohol Denat), гексиленгліколь (Hexylene Glycol) або полісорбат (Polysorbate), її обов’язково потрібно змивати! Навіть якщо всезнаючий виробник запевняє вас, що в цьому немає необхідності.

Справа в тому, що ці компоненти можуть пошкодити бар’єрний шар шкіри. Тоді вона стає сухою, з’являється відчуття стягнутості, осередкові почервоніння, іноді – печіння, свеpбіж. Нерідко даний косметичний засіб включає і корисні, і шкідливі компоненти. В такому випадку я рекомендую після очищення обличчя міцеляркою все-таки вмиватися кип’яченою водою кімнатної температури.

Помилки при використанні міцелярної води.

Найпоширеніша помилка при використанні даного косметичного продукту – це його недоцільне застосування. Міцелярна вода відмінно очищає шкіру обличчя і прибирає жирний блиск, але вона не може бути одним або основним засобом для догляду за шкірою обличчя. Після її використання обов’язково повинен йти етап тонізації. Не можна протерти обличчя міцелярною водою і думати, що всі проблеми вирішені. Навпаки, в цей момент вони якраз починаються.

Також я ні в якому разі не рекомендую використовувати цей засіб по сто разів на день. Доцільно це робити вранці і ввечері кілька разів на тиждень, а не щодня, як вчить реклама. Але якщо ви дуже хочете очищати шкіру за допомогою міцелярної води кожен день, після нанесення змивайте її. Навіть в тому випадку, коли ми говоримо про класичну міцелярну воду. І взагалі, не бійтеся вмиватися звичайною кип’яченою водою кімнатної температури. Вона очищає шкіру не гірше, ніж розрекламована міцелярка.

Читайте також: Обличчя сяятиме молодістю і красою: цю маску називають маскою вічної молодості або маскою Шехерезади

Крім того, треба враховувати і той факт, що міцелярна вода потрібна далеко не всім. Людям з чутливою, віковою, сухою і тонкою шкірою обличчя (а такі проблеми є у дуже багатьох жінок) використовувати її просто не можна. Вона містить поверхнево-активні речовини, які здатні за лічені дні зруйнувати захисний бар’єр шкіри. Це ж стосується і тих, хто страждає від прищів, комедонів і вугрових висипань. У таких ситуаціях необхідно замінити міцелярну воду на термальну або звичайну кип’ячену, головне, щоб не прямо з-під крана.

Корисні властивості міцелярної води.

Якщо міцелярна вода не замінює повноцінний догляд за шкірою обличчя, а очистити її можна і за допомогою інших косметичних засобів, виникає питання: навіщо вона взагалі потрібна?

Відповім так: ви легко можете обійтися і без неї. Але вона дійсно має ряд корисних властивостей, серед яких я можу виділити наступні:

швидко і ефективно видаляє декоративну косметику;

в деяких випадках здатна насичувати епідерміс корисними речовинами (якщо мова йде про класичну воду, яка містить натуральні компоненти, наприклад, екстракт плодів чорниці, троянди, алое і т. д.);

має антисептичну і зволожуючу дію (екстракт ромашки);

прибирає жирну плівку з лиця;

виводить з пір мікрочастинки пилу і бруду;

економічна і зручна у використанні (можна брати з собою в похід або в робочу поїздку).

Враховуйте, що отримати позитивний ефект від використання міцелярної води можна за умови, що вона була правильно підібрана, тобто – за типом шкіри, а її склад не викликає питань.

Як правило, розшифрувати склад може тільки фахівець. Самостійно зробити це буде дуже складно (якщо ви не хімік), оскільки інтернет переповнений суперечливою інформацією про користь чи шкоду окремо взятих компонентів. Використовуючи нешкідливий, на перший погляд, засіб можна перевести нормальну шкіру в категорію чутливої ​​або проблемної.

Крім того, хочу зауважити, що хороша міцелярна вода не завжди коштує космічних грошей. Можна знайти якісний продукт і серед засобів, представлених в мас-маркеті. Головне – перед покупкою уважно вивчити етикетку. Сумніваєтеся у виборі або у її потребі? Зверніться до косметолога.

Любіть себе! І нехай ваша шкіра сяє здоров’ям і красою!

Автор – Анна Кравчук (блог ТСН)

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page