fbpx

Що відбувається на Херсонщині у звіті австрійського військового експерта Тома Купера

Цього разу розпочну зі східного берега Дніпра: здається, не згадував про нього кілька тижнів — бо я вважаю український наступ із півдня Запоріжжя в напрямку Криму значно кращою ідеєю, ніж «лобова» атака на Херсон…

Отже: за минулі кілька днів з’явилося дедалі більше чуток про українські атаки і просування в цьому районі. Подейкують, триває наступ у напрямку Токмака. Але наразі перші повідомлення свідчать також про атаки на інших ділянках фронту. Наприклад, вчора українці звільнили Павлівку та почали наступ на Єгорівку, обидва на південь від Вугледара (і на північ від Маріуполя). Це південь Донецької області. Далі на захід лінією фронту українці три дні тому звільнили Пологи, це на південь від Гуляйполя.

Херсон… Здається, український уряд вимагає від усіх тримати язика за зубами щодо розвитку подій у Херсонській області. Що ж, добре, це зрозуміло — особливо якщо врахувати істерію, яка шириться соцмережами. Тим не менш, я сподіваюся, мені пробачать кілька міркувань. Отже, на захід від Дніпра, з півночі на південь, ситуація виглядає так.

— Українці намагаються вибити останніх росіян із Хрещенівки та Золотої Балки.

— Попри заяви росіян про його знищення, плацдарм між Андріївкою та Давидовим Бродом досі є, тільки трохи зменшився (це може швидко змінитися, нижче поясню).

— Українці підійшли до північного краю Снігурівки і намагаються вибити росіян із їхніх укріплень у Новопетрівці.

— Після того, як два дні тому зачистили Киселівку, українці підійшли до Клапаї, це за 7–8 км від Херсона.

— Українці відбили російську контратаку на Олександрівку, утримали Станіслав та рухаються до Широкої Балки.

49-та загальновійськова армія рф зазнала достатньо втрат, щоб відвести більшість підрозділів із півночі Херсонської області ближче до міста. Інакше кажучи: з півночі на південь (уздовж західного/правого берега Дніпра).

Отже, так: щодня стає цікавіше!

Переклад з німецької Микола Ковальчук і Антоніна Ящук.

Фото: novynarnia.com.

You cannot copy content of this page