fbpx

Що змінити в харчуванні після 45 років

З віком зберігати стрункість стає складніше навіть тим, хто в юності міг їсти скільки забажає і не поправлятися. Все тому, що з роками обмін речовин сповільнюється, а рухова активність часто знижується. Як скорегувати своє харчування, щоб зберігати ідеальну вагу і при цьому отримувати всі необхідні для жіночого здоров’я вітаміни і мікроелементи.

«У цьому віці змінюється гoрмoнальний фон, який стає причиною коливання ваги. Тому буває важко зберігати постійну вагу і тим більше худнути ». З іншого боку, ми вже досить зрілі і більш дисципліновані, щоб докласти зусиль і отримати необхідний результат.

1. Віддайте перевагу молочному і рослинному білку. Яловичина, свинина, баранина з віком засвоюються гірше. Тому нехай на вашому столі з’явиться більше сиру, грибів. Якщо ви не уявляєте свій день без порції м’яса, вибирайте птицю або кролятину.

2. Слідкуйте за кількістю води в раціоні, щоб зайва рідина не затримувалася в тканинах. Пийте воду в перервах між прийомами їжі. Їжу можна запивати чаєм, кавою або іншими напоями. Головне, не варто випивати більше двох чашок кави в день. Побалуйте себе улюбленим напоєм в першій половині дня.

3. Постарайтеся повністю відмовитися від солодкої газованої води, мучного, фастфуду та іншого харчового сміття – джерела порожніх калорій. Солодка випічка, тістечка, пшеничний хліб, цукор – все це швидкі вуглеводи, через які рівень цукру в крoві різко підніметься і знову опуститься – і ви дуже скоро знову зголоднієте.

4. Порада: якщо не можете відмовитися від усього цього разом, «зав’язуйте» поступово, виключаючи по одному небажаного продукту в тиждень. Інший варіант – «гратися» улюбленими ласощами за правилами. «Якщо вже дуже хочеться солодкого, підіть на хитрість, поласуйте ним у першій половині дня і в поєднанні з продуктом, багатим на клітковину. Хороший приклад – яблуко в карамелі або з медом, тост з тонким шаром джему».

5. Включіть у свій раціон кунжут. В ньому містяться фітоестрогени – рослинні аналоги жіночих гoрмонів. Кунжут містить корисні ефірні масла, які є антиоксидантами – семазол і семазінол, а також поліненасичені жирні кислоти. Кунжутне насіння знижує рівень холестерину в крoві. Добова доза кунжуту – 2-3 чайні ложки.

6. Зменшіть кількість алкоголю. Його надлишок провокує зайву вагу, головні бoлі, порушення роботи оргaнів трaвлення. Допустимі невеликі порції: 1-2 келихи вина раз на тиждень.

7. Обов’язково додайте в раціон жирну рибу. Поліненасичені жири забезпечать вам захист сyдин і поліпшать пам’ять, а ще – допоможуть зробити шкіру пружною, а волосся – блискучими.

8. По можливості, переходите на дробове харчування: невеликими порціями кожні дві-три години. По-перше, при такому режимі ви не встигнете сильно зголодніти до наступного прийому їжі, а значить, не накинетеся на їжу і не з’їсте зайвого. По-друге, вважається що дробове харчування прискорює обмін речовин. Навіть якщо спочатку вам буде некомфортно їсти потроху, тому що ваш шлунок розтягнутий від постійного переїдання, поступово ви звикнете до такого режиму і оціните його перевага.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page