fbpx

Щоб не зурочити своє благополуччя: у давні часи віник не лише використовували за його прямим призначенням — він слугував й оберегом

Віник є у кожному домі. Здавалося б, річ буденна. Але, виявляється, із ним пов’язано багато прикмет.

У ДАВНІ часи віник не лише використовували за його прямим призначенням — він слугував й оберегом. Наші пращури вважали, що разом із сміттям із дому вимітається й різна нечисть.

До речі, колись, дуже давно, його ставили мітелкою догори. На сучасний погляд, це досить незручно. Але вважалося, що саме так людина і родинне благополуччя, і оселю від пpистріту убереже. А ще такий віник відверне непроханих гостей.

Не замітайте за поріг, бо разом із нечистю виметете з оселі й гроші. Не можна підмітати хату двома віниками в один день — це приманює до неї злидні.

Якщо під час прибирання з віника випаде прутик або він узагалі розсиплеться, чекайте несподіваних новин. Віником не можна бuтu людей і тварин — накличете на них хвоpоби. А от хлистати ним фруктові дерева навіть рекомендується. Робити це потрібно напровесні й обов’язково новим віником — тоді діждетеся рясного врожаю.

Ваш віник може вберегти від лихого не тільки дім, а й господарство. Зокрема, курчаток і каченяток. Їх ніхто не зурочить, якщо підвісити віник у кутку пташника.

Жінкам при надії не можна переступати через віник — пoлоги можуть бути тяжкі. Втім, робити це не варто нікому — можна захвоpiти.

Якщо ви провели з дому дорогих вам гостей, не замітайте відразу після них. Бо ці гості до вас більше не прийдуть.

Коли зберетеся замінити старий віник на новий, не викидайте непотрібний біля своєї хати і не спалюйте — можете накликати на свою родину біду. Просто віднесіть його подалі.

Читайте також: Як загадувати бажання, щоб вони здійснювалися

Ніколи не позичайте віник навіть найкращим сусідам — ви ж не хочете розпорошити власне благополуччя? Переїжджаючи в інше житло, заберіть із собою і старий віничок — за ним потягнеться і ваш добробут.

Вірити у ці прикмети чи ні — вирішувати вам. Але ж недарма забобони зберігаються в пам’яті народній і передаються з покоління у покоління. Та й психологи твердять: люди, які вірять у прикмети, спокійніші, легше переживають всілякі негаразди.

За матеріалами – Вербиченька.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page