fbpx

“Штрафи підвищать в 100 разів”: в Україні хочуть заборонити носіння військового камуфляжу

В Україні хочуть заборонити носити офіційний військовий камуфляж і державні нагороди сучасної України всім, хто не має на це права.

У Верховній Раді група нардепів зареєструвала законопроект, який, по-перше, передбачає грошове покарання за незаконне носіння військової форми з відзнаками, а по-друге значно посилює покарання за незаконне носіння державних нагород, пише “segodnya“.

Нагадаємо, в Адмінкодексі України прописано, що зараз за незаконне носіння держнагород передбачений смішний штраф – від 17 до 34 грн, а то і зовсім усне попередження. Якщо запропоновані норми будуть ухвалені, штрафи підвищать в 100 разів, і тоді винні повинні платитимуть від 1700 до 3400 грн. Обов’язок стежити за дотриманням законності буде покладено на поліцейських. У соцмережах українці вже поставили запитання: як бути, наприклад, мисливцям або рибалкам, які часто носять камуфляжну форму і цінують її за зручність.

Один з авторів законопроекту, нардеп Андрій Тетерук, каже, що головна мета документа – захистити військових, які зараз захищають Україну.

“Ми бачимо спроби шахраїв бути схожими на військових, силовиків, які захищають країну. Аферисти переодягаються у військову форму, надягають бойові нагороди, на які не мають ніякого права, і використовують все це для отримання посад або матеріальної допомоги. Ми ж прагнемо того, щоб такі шахраї, такі асоціальні громадяни були покарані. Упевнений, що в парламенті не будуть затягувати з цим питанням”, – говорить Тетерук.

На наше запитання про те, чи не виникне питань у силовиків до мисливців або рибалок в камуфляжі, Тетерук відповів так:

“Для полювання є відповідна форма, яка, до речі, краще робить мисливця непомітним для звіра”.

До цього нардеп додав, що, наприклад, після звільнення в запас військовослужбовець-контрактник має право носити форму.

“Але не має права використовувати її в шахрайських схемах”, – резюмував Тетерук.

Бійці, які повернулися із зони боїв, підтверджують слова нардепа, що зараз в Україні чимало тих, хто наслідує учасникам бойових дій.

“Якщо уважно придивитися, наприклад, до мітингувальників у формі, то обізнані люди можуть з легкістю зрозуміти, що ці протестуючі ніякого відношення до служби не мали, а прийшли “ряджені” мітингувати за гроші. Ось таких дійсно потрібно карати жорстко, тому що паплюжать нас. Правда, як відстежуватимуть “ряджених” – це питання. Напевно, закон може стати лише формальним”, – говорить один з бійців, хто повернувся з Донбасу.

Читайте також: Друзі, не повторюйте моєї помилки – ніколи і ні на мить не відходьте від дитини більше, ніж на один-два метри, коли ви в лісі

You cannot copy content of this page