fbpx

Січневі платіжки за газ шoкували українців: що слід робити, якщо отримали таку(відео)

Січневі платіжки за газ для трьох мільйонів українців, котрі мають лічильників, стали справжнім ударом по кишенях. Суми в них виявилися втричі більшими за попередні, йдеться в сюжеті ТСН.

Розрахункові норми споживання збільшили в три рази, а сам тариф зріс учетверо. У підсумку сім’я Романа Панівника з трьох осіб лише за газ сплатила понад 250 гривень. При тому, що такої кількості палива, впевнені люди, вони точно не використовують.

“Тільки заварити каву. Електрочайник, посудомийка є, мікрохвильова піч щось підігріти – ми газом користуємось дуже рідко”, – кажуть люди.

Облгази розіслали рахунки зі збільшеними нормами споживання газу після того, як Верховний суд скасував постанову Кабміну від 2016 року. Згідно з документом, із того часу і до листопада на одну особу передбачалося трохи більше 3 кубів на місяць. Після анулювання чинним стало рішення уряду ще від 1996 року, за яким норма визначається на рівні понад 9 кубів. “Основна проблема в тому, що Міненерго, яке мало затвердити нові норми, з літа їх не затвердило. Сьогодні люди стають перед складним вибором: платити за старими нормами чи чекати чогось. На сьогодні ситуація така, що діють старі завищені норми”, – пояснив заступник начальника департаменту з енергоефективності  НАК “Нафтогаз України” Олексій Хабатюк.

Чому досі немає нових норм споживання газу, журналісти намагалися дізнатися в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості. Відповідь прийшла письмова: “Міністерство надало кандидатури для включення їх до складу робочої групи для опрацювання проекту постанови Кабінету міністрів України щодо встановлення норм споживання природного газу населенню в разі відсутності індивідуальних газових лічильників”.

Іншими словами, з кінця літа і донині маємо лише робочу групу, перше засідання якої мало відбутися лише сьогодні.

У “Нафтогазі” рекомендують скаржитися до Нацкомісії з регулювання енергетики та телефонувати на гарячу урядову лінію. “Це якісь домовленості між Міненерго та облгазами”, – вважають там. Юристи ж вважають, що не платити за рахунками неможна, а після схвалення нових норм надлишок має бути перерахований споживачу. Але щоби запобігти таким ситуаціям у майбутньому, радять просто встановлювати лічильники. “Кожен абонент має право на встановлення безкоштовного лічильника. Для цього потрібно звернутися з заявою до постачальника газу, і, відповідно до закону про звернення громадян, йому мають встановити такий лічильник”, – пояснив юрист Лаврентій Царук.

Читайте також: “Європейські дороги і середня зарплата у 7000 тис. грн.”: в Україні є село, де рівень життя вищий ніж в обласних центрах (відео)

Скільки урядова робоча група розроблятиме нові норми, ніхто не знає. Відомо, що проект чергового рішення з новими лімітами споживання все ж менші за нинішні цифри і сягають майже 6 кубів на одну особу в місяць.

Опубліковано 22 січня 2019 року

You cannot copy content of this page