fbpx

Скільки коштує переобладнати авто за новим законом

Нові закони про зміну правил розмитнення набули чинності 25 листопада 2018 року. Серед усіх змін є й такі, що стосуються переобладнання із категорії “вантажний” на “пасажирський”. Це чималий сектор індустрії, який певний час був фактично заморожений.

Справа в тому, що до зміни правил при переобладнанні, наприклад, Volkswagen Caddy на “пасажира”, треба було сплатити акциз у повному розмірі, без жодних пільг чи знижок. Сума при цьому “набігала” більша, ніж вартість автомобіля.

Джерело.

Тепер, згідно з нормами Закону №2611-VIII (проект №8487), акциз при переобладнанні розраховуватиметься за формулою, – тією ж, що і при розмитненні автомобілів. Щоправда, не діятиме 50% знижка, яка встановлена тимчасово на 90 днів, оскільки така пільга разово надається лише для автомобілів, що ввозяться на митну територію України.

Читайте також: Ще одна європейська країна заборонила в’їзд у столицю на старих автомобілях

А оскільки тут ми маємо справу з переобладнанням, тобто зміною коду УКТ ЗЕД з 8704 на 8703, доведеться сплачувати все без знижок.

Щоб розрахувати суму акцизу треба знати об’єм двигуна в кубічних сантиметрах та вік автомобіля. Далі ці числа варто внести у формулу, що наведена далі, й отримати результат.

Акциз=(Базова ставка)*(Коеф віку)*(Коеф двигуна)

Базові ставки наступні:

Бензинові двигуни об’ємом до 3000 см3 – 50 євро

Бензинові двигуни об’ємом від 3001 см3 – 100 євро

Дизельні двигуни об’ємом до 3500 см3 – 75 євро

Дизельні двигуни об’ємом від 3501 см3 – 150 євро

Коефіцієнт віку – кількість повних років автомобілю. Значення цього коефіцієнта не може бути вищим за 15, тобто навіть при розрахунку акцизу на 20-ти чи 30-річне авто його вік у формулі становитиме 15.

Коефіцієнт двигуна – об’єм двигуна у см3, поділений на 1000.

Наприклад, акциз на VW Caddy, про який ми згадували вище, 2010 року випуску (повних 7 років) з дизелем 1,6 TDI (об’єм 1598 см3) становитиме 839 євро. Звісно, це не «копійки», однак за «старими», вже скасованими табличними ставками акцизу, ця сума для нашого прикладу була б ледь не вп’ятеро більшою: 3900 євро!

Акцизний податок доведеться сплатити в повному розмірі, тобто без врахування раніше сплаченого акцизу, який було внесено у касу під час митного оформлення імпорту конкретного автомобіля.

Окрім витрат на акциз, звісно, доведеться оплатити вартість робіт автосервісу та затрачених матеріалів, а також провести сертифікацію вже для пасажирського ТЗ, після чого здійснити перереєстрацію авто у Сервісному центрі та отримати нове свідоцтво про реєстрацію.

Зазначимо, що цей принцип діятиме лише для категорії «легкові автомобілі», а для автобусів (ТЗ, які мають 10 і більше місць включно з місцем водія) — ні.

Скажімо, якщо ви маєте намір переобладнати вантажний MB Sprinter, яким можна керувати з «правами» категорії «В», в автобус зі 17 пасажирськими сидіннями, то для такого варіанту формула акцизу не застосовуватиметься.

You cannot copy content of this page