fbpx

Служать, волонтерять і допомагають – роми Закарпаття долучилися до оборони України

Повномасштабне вторгнення Росії зачепило й ромську громаду на Закарпатті. Дехто пішов в ЗСУ, хто залишився — допомагав поліцейським будувати барикади, а тепер роми приймають та допомагають біженцям.

Про це Суспільному розповів представник ромської громади на Закарпатті Мирослав Горват. Ба більше Мирослав Горват каже, що через день після повномасштабного вторгнення ромська громада вирішила допомогти біженцям з інших областей країни.

“25 лютого я вперше поїхав на вокзал. Приїздили люди, і ми не знали що з ними робити та куди розмістити. Ми обговорювали це питання з ромськими пасторами, а також з місцевими лідерами. Ромські пастори вирішили прийняти частину переселенців у себе. Потім ми бачили, що місць у нашій церкві недостатньо, там було 58 людей, а також була проблема з матрацами. Тому ми просили людей, які виїхали за кордон та залишили свої будинки порожніми, розмістити у себе вдома вимушених переселенців”, — каже Мирослав Горват.

Вже через місяць на Радванці (частина Ужгорода де, зокрема, компактно проживає ромська громада) розмістили близько 250 людей.

“Ми виділили кілька автівок під волонтерські потреби та почали з’ясовувати питання з бомбосховищами. Роз’яснювали — куди йти у випадку тривоги”, — розповів представник громади.

На стратегічних об’єктах почали зводити барикади і роми долучилися до роботи, ще через якийсь час почали записуватися до лав тероборони.

“Зараз у Збройних силах України служать близько 100 ромів. Близько 20-ти з них — на нульовій та першій лініях фронту. Це люди, якими ми пишаємося та з гордістю публікуємо їхні фото. Вони служать на території Донецької області, навіть проникають до захоплених росіянами міст та сіл та відбирають ворожий транспорт. Один з наших хлопців забрав у росіян танк”, — ділиться Мирослав Горват.

За його словами, війна в Україні змусила й ромів переосмислити свою ідентичність. Тепер на стовпах ромських поселеннь кольори українського прапора, самі роми співають українські патріотичні пісні та долучаються до волонтерства.

Фото: суспільне.

07/17/2022

You cannot copy content of this page