fbpx

Спливли дуже цікаві деталі про обмін Медведчука

Обмін полоненими між Росією та Україною наприкінці вересня був ініційований особисто президентом росії володимиром путіним попри заперечення ФСБ, яка була стурбована суспільною реакцією в росії, за словами високопоставлених українських і американських чиновників, знайомих з цим питанням, пише авторитетне американське видання Washington Post.

Це був найбільший обмін полоненими з початку війни в лютому, включав звільнення 215 українців, 55 росіян, довірену особу путіна віктора медведчука та 10 іноземних громадян, у тому числі двох американців.

«ФСБ була категорично проти», — сказав високопоставлений український чиновник, який, як і інші, говорив на умовах анонімності, щоб обговорити чутливу тему. «Вони усвідомлювали наслідки того, як угода буде виглядати для громадськості».

Коли обмін відбувся 22 вересня, президент України Володимир Зеленський назвав його «перемогою нашої держави», тоді як Кремль піддався потужній критиці з боку провоєнних націоналістів, які засуджували звільнення українських захисників.

Обмін відбувся, коли путін зазнав додаткового внутрішнього тиску через часткову військову мобілізацію резервістів для підкріплення своїх воєнних дій в Україні, що перебувають у блозі. Російські невдачі в конфлікті поставили питання про стратегічну мудрість лідера, який довгий час вважався проникливим і хитрим, хоча і безжальним .

Видання зазначає, що посередником у переговорах виступали бізнесмен Роман Абрамович, який перебуває під санкціями ЄС за тісну співпрацю з путіним та саудівський наслідний принц Мохаммед бін Салман. Основним мотивом для них була можливість відновити свою репутацію та покращити свої відносини із країнами Заходу.

Фото: колаж.

10/02/2022

You cannot copy content of this page